Kultūras ziņas

Signe Birkova sāk filmēt komēdiju "Lotus"

Kultūras ziņas

Atklāj ceļojošo izstādi "Vardarbības balsis"

Gustava Zemgala dzimtas dāvinājums LNVM

Nacionālais vēstures muzejs dāvinājumā saņem laikmeta liecības no Gustava Zemgala dzimtas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Šogad aprit 150 gadi kopš dzimis otrais Latvijas Valsts prezidents Gustavs Zemgals. Viņa dzimta ir saglabājusi virkni vērtīgu fotogrāfiju, dokumentu un citu laikmeta liecību, kurus prezidenta mazmazdēls Mārtiņš Andersons 7. decembrī svinīgi dāvāja Latvijas Nacionālajam vēstures muzejam.

Aptuveni simt fotogrāfiju, dokumentu un viena cigarešu etvija. Tās ir liecības, kas vēsta par otro Latvijas Valsts prezidentu Gustavu Zemgalu un kuras viņa mazmazdēls Mārtiņš Andersons dāvāja Latvijas Nacionālajam vēstures muzejam.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Šogad Gustavam Zemgalam aprit 150 gadi. Viņš bija Valsts prezidents no 1927. līdz 1930. gadam. Līdz tam un pēc tam viņš ieņēma vairākus vadošus amatus, tostarp bija Rīgas pilsētas galva. Par to liecina arī dāvinājumā iekļautā cigarešu etvija, kas inkrustēta ar Rīgas un Latvijas ģerboņiem. Vēl muzeja rīcībā ir nonākuši daži zīmīgi dokumenti. Bet visvairāk ir fotogrāfiju, kuras ataino Gustavu Zemgalu svinīgos un privātos brīžos.

Kā stāsta muzeja pārstāvji, šis dāvinājums palīdzēs ilustrēt vairākas epizodes gan Zemgala biogrāfijā, gan valsts dibināšanas laikā, gan starpkaru Latvijas dzīvē. Ņemot vērā, ka dāvinājumi muzejam notiek visai bieži, šo muzejs vērtē kā visnotaļ apjomīgu.

Tā kā Gustavs Zemgals bija viens no Latvijas valsts dibinātājiem, viņa dzimtas dāvinājums ir eksponēts tieši zālē, kas veltīta valsts pirmsākumiem. Dāvinātās liecības apmeklētājiem būs skatāmas līdz decembra beigām.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti