Nacionālais vēstures muzejs 2017.gadā Rīgas pilī vēl neatgriezīsies

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs 2017.gadā, kā tas bija plānots iepriekš, Rīgas pilī vēl neatgriezīsies, trešdien Saeimas Pieprasījuma komisijā sacīja muzeja direktora vietniece zinātniskajā darbā Irina Zeibārte.

"Bija plānots, ka 2017.gadā muzejs atgriezīsies Rīgas pilī, bet šodien mēs skaidri zinām, ka labākajā gadījumā tas notiks vēlāk," viņa teica.

Muzeja pārstāve pauda prieku par to, ka pēc ugunsgrēka Rīgas pilī neviens priekšmets no krājumiem nav gājis bojā. Reizē Zeibārte atzina, ka tas bijis ļoti smags periods, jo nācies glābt muzeju, tomēr ugunsgrēks licis pārvērtēt prioritātes un mobilizēties muzeja darbiniekiem.

Kaut arī sākotnēji bijis paredzēts, ka Rīgas pils kastelas daļā muzejs pēc pārbūves 2017.gadā ievāksies un no jauna tiks atklāts 2018.gada novembrī, tad šobrīd esot skaidrs, ka tas nenotiks, jo darba procesa gaitā atklājies, ka nepieciešams papildu laiks, lai visu pabeigtu.

"No muzeja viedokļa, nav vērts darbus sasteigt, jo kad gan vēl mēs atgriezīsimies pie pils restaurācijas," ir pārliecināta muzeja direktora vietniece.

Atgriežoties Rīgas pilī, LNVM plāno rīkot izstādi "Latvijas Republikai 100", sacīja Zeibārte. Viņa norādīja, ka LNVM ir lielākais muzejs Latvijā, jo tajā tiek uzglabāti vairāk nekā miljons krājuma vienību. Kopumā LNVM apvieno 120 darbiniekus. "Es domāju, ka tā ir liela jauda, kas ir jāmēģina izmantot," viņa piebilda. Zīverte vērtēja, ka tā būs ļoti pagodinoša un atbildīga izstāde, kurā plānots iesaistīt maksimāli daudz muzeju.

Katru gadu muzejs papilda krājumus ar vairāk nekā 10 tūkstošiem priekšmetu, bet restaurē un iekonservē līdz četriem tūkstošiem vienību.

"Otra tāda muzeja valstī nav. (..) Mūsu darbs ir gan atbildīgs, gan grūts, gan arī savā ziņā goda darbs - pildīt uzdevumu, pārklājot visu Latvijas vēsturi ar visiem mūsu rīcībā esošajiem eksponātiem," teica muzeja pārstāve.

Saeimas Pieprasījuma komisijā trešdien pārrunāja Latvijas Nacionālā vēstures muzeja izaicinājumus, veiksmes un problēmas.

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs Rīgas pilī atradās no 1920. līdz 2014.gadam un atgriezīsies tajā pēc šīs vēsturiskās ēkas rekonstrukcijas.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka aizvadītā gada oktobrī muzejs pilnībā atbrīvoja telpas Rīgas pilī. Sākotnējais Rīgas pils renovācijas plāns paredzēja, ka muzejs pārtrauc darbību pilī 2015.gada beigās, taču 2013.gada 20.jūnija ugunsgrēka dēļ šie plāni tika koriģēti. Muzejam nācās izvest savu krājumu, kurā ir vairāk nekā 1,5 miljoni vēsturisku priekšmetu, uz pagaidu telpām Lāčplēša ielā 106/108, savukārt Brīvības bulvārī 32 atjaunota Latvijas vēstures ekspozīcija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti