Kultūras rondo

Izstāde "Izplatības areāls" Tallinas ielas kvartālā

Kultūras rondo

Iedvesmojoties no Krišjāņa Barona, izveidots "mūsdienu Baronu ceļš"

Latvijas Nacionālā bibliotēka no 1. septembra pilnā apjomā ver durvis apmeklētājiem

Nacionālā bibliotēka 101. dzimšanas dienā aicina velo ekskursijā apmeklēt vēsturiskos LNB namus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

29. augustā, atzīmējot savu 101. dzimšanas dienu, Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) pēc vairāk nekā 160 dienu darba ierobežotos apstākļos atkal visos stāvos uzņems apmeklētājus klātienē, informēja LNB pārstāvji. Svētku dienas centrālā aktivitāte būs īpaša velo ekskursija “Ceļš uz Gaismas pili”.

Ekskursijā būs iespēja kopā ar pilsētvides pētnieku un gidu Mārtiņu Eņģeli apmeklēt 12 vēsturiskos LNB Rīgas namus un klausīties stāstus par šo ēku likteņiem, arhitektūru un iemītniekiem.

LNB 101. gadadienas svinību ekskursijās un audio ierakstos dzirdamie stāsti tiek veidoti pēc vēsturnieces, LNB Letonikas un Baltijas centra pētnieces Kristīnes Zaļumas veidotās monogrāfijas “Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas simts gados. (1919–2019)” satura motīviem. Tas ir unikāls pētījums, kas veikts 2018.–2019. gadā Valsts pētījuma programmas projekta “Dokumentārā mantojuma izpētes nozīme, veidojot sinerģijas starp pētniecību un sabiedrību” ietvaros. Grāmatas zinātniskais redaktors ir LNB direktors Andris Vilks.

Nacionālajā bibliotēkā norāda, ka pirms pētījuma veikšanas salīdzinoši maz bija zināms par ēkām 24 adresēs, kuru telpas īslaicīgi bija mājvieta bibliotēkas grāmatu krātuvēm, retāk – nodaļu darba vietām un lasītavām. Tādējādi izpēte ne vien precīzāk izgaismojusi bibliotēkas kopējo vēsturi, bet arī atklājusi daudz nezināma par Rīgu.

Lai stāstus par LNB mājvietām varētu noklausīties pēc iespējas vairāk cilvēku, no 24. līdz 28. augustam tie būs dzirdami Latvijas Radio rīta programmā “Labrīt” un lasāmi sabiedrisko mediju portālā LSM.lv. Pēc dzimšanas dienas svinībām stāsti audio formātā būs klausāmi arī LNB “Spotify” kanālā “Klausītava” un “SoundCloud” profilā. Ierakstus ieskaņojuši bibliotēkas darbinieki.

Pieteikties ekskursijai iespējams, aizpildot veidlapu un izvēloties tajā brauciena laiku: pulksten 12.00 va 16.00. Vietu skaits ierobežots.

Apskatei Gaismas pilī 29. augustā būs pieejamas arī izstādes “Gaismas pils un Stikla kalns — stāsts par Latvijas Nacionālās bibliotēkas projektu un tās arhitektu”, pastāvīgā ekspozīcija “Grāmata Latvijā”, Rīgas Fotogrāfijas biennāles 2020 izstāde “Ja tu mani aizmirstu”, “Amora pasts”, “Rihards Zariņš. Raksti un grafika”, “Latvijas militārā kartogrāfija” un “Grāmatu plūdi. Ziemeļi satiek Baltiju bērnu grāmatās”.

Dienas laikā LNB nodrošinās pastāvīgu apmeklētāju skaita kontroli, lai novērstu drūzmēšanos. Apmeklētājiem tiks nodrošināti visi drošības pasākumi roku higiēnai: roku mazgāšanu var veikt tualetēs; ātrijā pieejams roku dezinfekcijas šķīdums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti