Rīta Panorāma

Drošība uz ceļa: Fotoradari

Rīta Panorāma

Baltijas jūras dokumentālo filmu forums

Rīgai nepieciešama moderna akustiskā koncertzāle

Mūziķi iesniedz valdībai akustiskās koncertzāles atbalsta memorandu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

"Rīgas koncertzāles biedrība" iesniegusi valdībai atbalsta memorandu akustiskās koncertzāles celtniecībai Rīgā.

Dokumenti

Rigas koncertzales atbalsta memorands

Lejuplādēt

15.93 KB

“[Akustiskās koncertzāles] jautājums ir dienas kārtībā jau vairāk nekā trīsdesmit gadus,” intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā “Rīta Panorāma” norāda Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) direktore Indra Lūkina, atzīstot – mūziķi ir priecīgi, ka valdība pēdējos trīs gadus ir ļoti nopietni strādājusi pie akustiskās koncertzāles jautājuma. “Kultūras ministrija ir izveidojusi darba grupu, un mēs, profesionāļi, bijuši tur iesaistīti. Tas plašākai sabiedrībai nav redzams. Tas ir darba process.”

“Tagad ir tāds punkts, kad valdība ir ļoti stingri pieķērusies starta došanai šim projektam, tāpēc mēs, mūzikas profesionāļi, esam nākuši [klajā] ar memorandu, lai pastāstītu un argumentētu, ka šī koncertzāle tiešām ir vajadzīga sabiedrībai, ne tikai mums, profesionāļiem, kas tur uzstājas,” skaidro Lūkina, norādot - mūziķi cer, ka vēl šī valdība pieņems lēmumu par akustiskās koncertzāles celtniecību.

“Nacionālā koncertzāle Rīgā būs vērtīga un moderna profesionālās darbības vide, arguments jauno mūziķu palikšanai Latvijā, lokāli un starptautiski nozīmīgs kultūras centrs un pieprasīts tūrisma objekts,” teikts memorandā.

Memoranda autori “lūdz Latvijas Republikas valdību un Rīgas domi iespējami drīz pieņemt izšķirošo lēmumu par Nacionālās akustiskās koncertzāles projekta apstiprināšanu un tālāku virzību”.  

“Latvijas simtgadē Nacionālās koncertzāles projekta apstiprināšana būs vēstījums miljoniem kultūras cienītāju visā pasaulē. Nacionālā koncertzāle būs ielūgums apmeklēt Latviju, un tas saglabās aktualitāti arī tad, kad svinēsim mūsu valsts nākamās jubilejas,” teikts dokumentā.

Savukārt diriģents Māris Sirmais “Rīta Panorāmā” uzsver, ka visas zāles Rīgā, ko mēs uzskatām par koncertzālēm, ir kaut kur iebūvētas. Viņš atgādina, ka citās Latvijas pilsētās gan iedzīvotāji, gan vadība ir sapratusi koncertzāles nepieciešamību un tās uzbūvējuši.

“Rīgā mums nav, ne kur pašiem koncertēt īsti, ne kur uzaicināt godam cienīgus viesus,” saka Māris Sirmais. “Tad mēs kaut kā lāpāmies ar to operu, kas patiesībā arī akustiski ir ļoti apšaubāma vieta. Mēs to cienām kā Balto teātri, bet tā nav domāta akustiskai muzicēšanai.”

Memorands iesniegts Ministru kabinetam, Kultūras ministrijai un Rīgas domei, kā arī informatīvi Valsts prezidenta kancelejai un Saeimas prezidijam ar lūgumu atbildīgajām institūcijām vairs neatlikt lēmuma pieņemšanu par mūsdienīgas akustiskās koncertzāles celtniecību Rīgā.

Memorandu parakstījuši tādi ievērojami un pasaulē pazīstami mūziķi kā Mariss Jansons, Pēteris Vasks, Ēriks Ešenvalds, Arturs Maskats, Andris Poga, Vestards Šimkus, pianisti Osokini, Marina Rebeka, Māris Sirmais, Sigvards Kļava u.c. Tāpat starp memoranda atbalstītājiem ir arī mūzikas žurnālisti un radošās savienības.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti