Mūzikas un mākslas vidusskolās uzņems par 57 audzēkņiem vairāk

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ir apstiprināts valsts budžeta vietu skaits Kultūras ministrijas (KM) padotības mūzikas un mākslas vidusskolās. Šogad pirmajā kursā plānots uzņemt 557 audzēkņus, kas ir par 57 audzēkņiem vairāk nekā iepriekšējā gadā, lsm.lv pavēstīja Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) pārstāve Inga Bika.

Šogad tiks atvērta jauna programma “Foto dizains” Liepājas Dizaina un mākslas vidusskolā. Ventspils Mūzikas vidusskolā turpina attīstīt skatuves mūzikas tehnoloģiju izglītību – licencēt un īstenot jaunu izglītības programmu skatuves apskaņošanā un apgaismošanā, savukārt Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskola plāno atvērt izglītības programmu vides dizainā, kur uzņems jauniešus ar vidējo izglītību. Skolas uzņemšanu pirmajā kursā plāno jau jūnijā.

Šobrīd no valsts budžeta pašvaldību mākslas un mūzikas skolās tiek finansēti 23 880 audzēkņi. 2016.gadā valsts finansē 2028,18 pedagogu likmes, un ikviens pedagogs, kurš strādā pilnu slodzi, saņem ne mazāk kā Ministru kabineta noteikumos par likmi noteiktos 420 eiro, norāda ministrija.

Tāpat LNKC skaidro, ka valsts finansējums profesionālajai ievirzei budžeta iespēju robežās ir audzis no 10,8 miljoniem 2011.gadā līdz 13,7 miljoniem eiro šogad. Pašvaldību mākslas un mūzikas skolu izglītības programmas šobrīd valsts finansē vidēji 80% apmērā, pārējo nepieciešamo finansējumu nodrošina pašvaldība kā iestādes dibinātājs. To, ka pašvaldības var piedalīties mācību programmu finansēšanā, nosaka Izglītības likums. Katru gadu Ministru kabinets un Latvijas Pašvaldību savienība saskaņo attiecīgajā gadā pieejamo valsts finansējumu pašvaldību mākslas un mūzikas skolām. Šo finansējumu Latvijas Nacionālā kultūras centra konsultatīvā komisija sadala pašvaldību skolām.

Lai arī profesionālā ievirze ir neformāla izglītība, mākslas un mūzikas izglītība kļūst arvien pieprasītāka un pašvaldības ik gadu atver jaunas mākslas un mūzikas izglītības programmas. Ik gadu ievērojami pieaugošais mākslas un mūzikas skolu audzēkņu skaits – par 1000 audzēkņiem gadā, rada situāciju, ka valsts budžeta ietvarā nevar finansēt pieaugošo audzēkņu skaitu. Lai arī pašvaldības jau šobrīd finansē skolu uzturēšanu, tomēr pašvaldībai atverot jaunas izglītības programmas, jāņem vērā valsts budžeta ietvars, uzsver LNKC.

2015.gadā aktualizējās jautājums par valsts un pašvaldības atbildību profesionālās ievirzes finansēšanā un par finansējuma proporcijām. Pašvaldības atbalsta līdzfinansējuma principu profesionālajai ievirzei, tāpēc Kultūrizglītības padomes darba grupā tika risināts viens no valsts pasūtījuma uzdevumiem – valsts un pašvaldību finansējuma proporcionālais sadalījums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti