Kultūras ziņas

Mūžībā aizgājis gleznotājs Jurģis Skulme

Kultūras ziņas

Monsa - Eiropas kultūras galvaspilsēta 2015

Mūzikas un mākslas vidusskolas maina statusu

Mūzikas un mākslas vidusskolas maina statusu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Sākot jau ar 1. septembri, rindas kārtībā lielākā daļa mūzikas un mākslas vidusskolu mainīs statusu, pārtopot par Profesionālās izglītības kompetences centriem (PIKC). Divām skolām apvienojoties vai turpinot darbu individuāli jaunajā statusā, būs lielākas priekšrocības iegūt Eiropas Savienības struktūrfondu finansējumu un attīstīt mācību programmas.

Kopumā līdz 2020.gadam no esošajām mūzikas un mākslas vidusskolām izveidos sešus profesionālās izglītības kompetences centrus. Tiem vajadzētu radīt apstākļus, kuros talanti un izcilības attīstīsies arvien pieaugošākā intensitātē. Viens no spēcīgākajiem instrumentiem, ar ko panākt šo progresu, ir Eiropas Savienības struktūrfondu finansējums, kurš, paliekot līdzšinējā statusā, nebūtu pieejams.

"Kultūrizglītības PIKC izveidei ir pieejami 20 miljoni," norāda Latvijas Nacionālā kultūras centra (NKC) pārstāve Dace Ziemele. "17 miljoni ir ERAF un trīs miljoni ir valsts finansējums, kas ir pietiekami liela summa, lai varētu īstenot skolu vēlmes. Tur ir struktūras pozīcija, materiāli tehniskā pozīcija un pozīcija programmu izveidei."

"Ir skolas, kurām kritiski vajadzīga jauna infrastruktūra, ir skolas, kurām vajadzīga tikai tehnika un neliels infrastruktūras uzlabojums," skaidro Ziemele.

Pēc ilgām diskusijām "jā" vārdu pārtapšanai par PIKC teikušas deviņas skolas, piecas no jaunā statusa atteikušās. Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola būs pirmā, kas jau no  šī gada 1. septembra darbosies mainītā statusā.

"Lielais pluss ir sadarbība ar ražotāju," saka Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas direktors Alvis Līdaks. "Viņš var pateikt kādi darbinieki, speciālisti ir nepieciešami. Ja agrāk darbs bija tāds akadēmisks, tad mūsu audzēkņi tagad spētu ātri iekļauties darba tirgū."

Līdaks pieļauj iespēju, ka ar laiku Dizaina un mākslas vidusskola varētu paplašināt telpas. Līdzīgā, pagaidām minējumu stadijā ir kopējas pajumtes meklēšana Rīgas Doma kora skolas un Jaņa Rozentāla mākslas vidusskolai. Šīs skolas apvienosies vienā profesionālās kompetences centrā, kļūstot par otro kompetences centru Rīgā. Skolas savus nosaukumus nemainīs, topošie mūziķi vairāk iepazīs vizuālo mākslu un otrādi. Tiesa, jaunizveidotajam kompetences centram būs jāizrauga viens direktors un vienota administrācija.

"Galvenais ir tomēr saglabāt un attīstīt skolas un mācību vidi, administrācija var dažādi pārkārtoties," uzskata Rīgas Doma kora skolas direktore Sarmīte Andžāne.

No reģionu kultūrizglītības iestādēm pirmās jau nākamgad apvienosies un kompetences centra statusu pieņems Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas kā arī Jāņa Ivanova Rēzeknes Mūzikas vidusskola un Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskola. Tiesa, šīs skolas direktors par jaunajiem apstākļiem nav pārāk optimistisks.

"Tādus lielus ieguvumus es šeit neredzu," saka Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas direktors Osvalds Zvejsalnieks. "Ja to taisītu kā koledžu, tad es to saprastu, tad tam būtu motivācija un tad tas ko dotu, bet šī ir reforma reformas pēc... Viņi spēlē, mēs dancojam."

"Tā ir pozīcija augstākā līmenī  - tā ir konkurētspēja, it sevišķi ņemot vērā situāciju, kad krītas bērnu skaits," norāda Ziemele. 

PIKC pedagogus par papildu veikto darbu sagaida arī 10% liels algu paaugstinājums. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti