Kultūras rondo

Latgaliešu kultūras gada balvai “Boņuks” iesniegti 120 pieteikumi

Kultūras rondo

1991.gada janvāra notikumu aculiecinieku stāsti un pārdomas par ideāliem mūsdienās

Mūzikas nama "Daile" vadītāja Anda Zadovska stāsta par 2021.gada iecerēm

Mūzikas nama «Daile» vadītāja: Pēc 10 mēnešiem krīzes apstākļos «Daile» vēl turas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Mūzikas nams “Daile” pēdējo desmit mēnešu laikā darbību varēja turpināt ar 2019. gada nogales ieņēmumiem un personīgo aizdevumu. Lai gan aizliegums strādāt tika noteikts jau martā, pirmais valsts atbalsts saņemts vien decembrī. Turklāt 2021. gads no finanšu plūsmas viedokļa izskatās draudīgāks par iepriekšējo, atzina “Dailes” vadītāja Anda Zadovska, jo uzņēmumam vairs nav pašfinansējuma, ko ieguldīt darbības nepārtrauktības nodrošināšanā.

"Nu jau 10 mēnešus dzīvojot krīzes apstākļos, "Dailes" nams vēl turas. Pagājušā gada rudenī šķita, ka uzņēmuma resursi ir izsmelti," Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” stāstīja “Dailes” vadītāja, atklājot, ka mūzikas nama ieņēmumu kritums Covid-19 krīzes laikā attiecībā pret 2019. gadu ir 60%. Turklāt arī laikā, kad uzņēmumam liegts pilnvērtīgi strādāt, jārēķinās ar izdevumiem un nodokļiem. Kā norādīja Zadovska – krīzes periodā no 2020. gada marta “Daile” nodokļos samaksājusi 55 000 eiro.

Šogad kritisks būs pieejamais valsts atbalsts. Tas nepieciešams gan telpu īres segšanai, gan darbinieku algu izmaksām. Paralēli jādomā arī par jauna kultūras piedāvājuma veidošanu.

“Jaunie produkti mums jāražo, jo tajā dienā, kad mēs sāksim strādāt, mums uzreiz tie ir jāpiedāvā skatītājiem un tādā veidā tā naudiņa jāatgūst atpakaļ, tāpēc mēs meklējam visādus risinājumus.

Mums, protams, arī Valsts kultūrkapitāla fonda konkursos ir projektiem nauda piešķirta, par ko es esmu ļoti pateicīga, un mums jau ir gatavas vairākas programmas, kas tikai gaida ceļu pie skatītājiem,” tā Zadovska.

Kultūras ministrija sarunās ar nozari esot pretimnākoša, tomēr nereti nākas saskarties ar grūtībām: “Es kā privātpersona – Anda Zadovska – pati sev maksāju algu un, ja kādam varbūt liekas, ka kaut kādi kritēriji tur neatbilst un ir vajadzīgs laiks, lai izvērtētu… “Pagaidiet vēl mēnesi, pagaidiet vēl trīs mēnešus…”. Bet man jau tas mēnesis un katri trīs mēneši, un pusgads tos izdevumus nes līdzi.”

Zadovska iezīmēja arī mūzikas nama “Daile” specifiku: “Tāda koncertzāle, kura strādā ar repertuāra politiku, pati arī uztur savas telpas un pati arī kā producents rīko visus namā notiekošos pasākumus, tādu piemēru īstenībā jau nav. No vienas puses prieks, ka mēs esam unikāli, bet no otras puses – mums tas šajā gadījumā nepalīdz, jo mums nav, ar ko īsti salīdzināt. Ir pasākumu rīkotāji, producenti, kas rīko pasākumus un citur īrē telpas, bet mēs esam gan [tie], gan [tie] – gan telpu uzturētāji, gan producenti.”

Uzņēmēja uzskata, ka ierēdņi, iespējams, nereti neizprot, kā tieši uzņēmumi plāno un nodrošina savu darbību.

Katrā ziņā viņa ir pārliecināta, ka ne aiz tīša prāta.

Domājot par turpmāko, Anda Zadovska piebilst: “Labi, ka pagājušais gads ir garām. Es esmu pateicīga par visu. Arī par skarbajām mācībām, ko tas mums atnesa. Bet par to, kas bijis, runāt vairs nav produktīvi. Tagad ir jāskatās tikai uz priekšu. Arī šobrīd aktīvi darbojamies un radām, tā teikt, izaugsmes avotu, lai brīdī, kad atļaus strādāt, varam skatītājiem parādīt jau sagatavotās programmas – Andra Keiša, Ojāra Vācieša, Raimonda Paula programmu “Suni ārā nedzenama nakts”, Ulda Stabulnieka mūzikas programmu ar Artūru Skrastiņu un Latvijas Radio bigbendu, kā arī Kaspara Znotiņa un Kaspara Zemīša programmu.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti