Mūzikas atskaņošanas atļauju publiskos pasākumos iespējams saņemt elektroniski

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Turpmāk mūzikas ierakstu atskaņošanas atļauju par fona mūzikas izmantošanu publiskos pasākumos Latvijas Izpildītāju un producentu apvienībā (LaIPA) pieteikt būs vieglāk un ērtāk. Tagad ikviens pasākuma rīkotājs var izmantot organizācijas mājaslapā pieejamo tiešsaistes pasākuma pieteikuma formu. Pieteikumus atļaujas saņemšanai var iesniegt gan tie sadarbības partneri, kuri noslēguši beztermiņa līgumus, gan tie pasākumu rīkotāji, kuriem atļaujas nepieciešamas tikai atsevišķiem pasākumiem.

Pērn LaIPA pasākumu rīkotājiem izsniegusi aptuveni 2900 atļaujas, kas ir par 6% vairāk nekā 2013.gadā. Atvieglojot pasākumu licencēšanas procesu, organizācija cer, ka arī turpmāk legāli izmantotās fona mūzikas apjoms gadatirgos, sporta svētkos, izstādēs, festivālos, koncertos, zaļumballēs vai citos pasākumos turpinās pieaugt.

"Pasākumu rīkotāji jau pamazām gatavojas pavasara un vasaras sezonai, kas tradicionāli ir aktīvākais pasākumu norises laiks. Šos pasākumus raksturo ne tikai plaša apmeklētība, bet arī patīkama mūzika, kas apmeklētājos uztur pozitīvu noskaņojumu, veicina dzīvesprieku un ļauj veidot labvēlīgu gaisotni. Turklāt mūzika arī paildzina apmeklētāju uzturēšanās laiku pasākumā. Ja plānots atskaņot mūzikas ierakstus pasākumos, tad legālai mūzikas izmantošanai ir jāsaņem mūzikas autoru, izpildītāju un producentu kolektīvā atļauja. Tātad - ir jābūt gan LaIPA atļaujai, gan Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūras/Latvijas Autoru apvienības (AKKA/LAA) licencei, lai tiesību īpašnieki saņemtu taisnīgu atlīdzību par savu darbu izmantošanu," norāda LaIPA izpilddirektore Liena Grīna.

2014.gada nogalē LaIPA ieviesa arī fonogrammu izmantošanas atļaujas elektroniskās formas mūzikas ierakstu atskaņošanai publiskajā izpildījumā - veikalos, kafejnīcās, skaistumkopšanas salonos, klientu apkalpošanas vietā, tās izsniegtas aptuveni 80% uzņēmēju, ar kuriem LaIPA noslēgusi līgumus par maksājamo atlīdzību. Ir saņemtas pozitīvas atsauksmes no uzņēmumiem, jo ikdienas aizņemtībā ne vienmēr ir laiks izsekot pasta sūtījumiem, savukārt atļauju saņemšana elektroniskā formā nodrošina ērtu piekļuvi jebkurā brīdī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti