Mūžībā devies arhitekts un mākslinieks Ivars Bumbiers

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Mūžībā aizgājis arhitekts, dizainers, interjerists, gleznotājs, pedagogs Ivars Bumbiers (06.10.1932.–03.12.2020.), informēja Latvijas Mākslinieku savienībā.

Ivars Bumbiers 1957. gadā absolvējis Latvijas Valsts universitātes inženierceltniecības fakultātes arhitektūras nodaļu. Kā arhitekts izstrādājis dzīvojamo un sabiedrisko ēku projektus, interjera, mēbeļu, sadzīves priekšmetu dizainu, veidojis un realizējis tēlniecības pieminekļu un to novietnes projektus, piedalījies arhitektūras un tēlniecības konkursos. Īpaša darbības nozare bijusi dažādu izstāžu ekspozīciju izveide un iekārtošana.

Ivars Bumbiers strādājis kā arhitekts LPSR Valsts pilsētu celtniecības projektēšanas institūtā. Institūta projektēšanas darbnīcās tika izstrādāti projekti ar apjomīgiem pilsētbūvnieciskiem risinājumiem Rīgas pilsētas un tās apkaimju (mikrorajonu) attīstībai. Bumbiers darbojies LPSR Tautsaimniecības padomes papīra un kokapstrādes konstruēšanas birojā, bijis Zinātniskās ražošanas apvienības “Gauja” sabiedrisko interjeru un mēbeļu projektēšanas nodaļas vadošais konstruktors, projektējis mēbeles un interjerus Rīgas pilsētas Izpildu komitejai un stila mēbeles restorānam “Rīga”; Rīgas Tirdzniecības pārvaldes reklāmas birojam.

Arhitekts tika iekļauts radošajā grupā, kas strādāja pie tagadējās Latvijas Nacionālās operas un baleta rekonstrukcijas.

Mākslinieku savienībā uzsvēra, ka Ivars Bumbiers bija prasmīgs un iejūtīgs pedagogs, strādājis kā pasniedzējs Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolā dekoratīvās tēlniecības un koka mākslinieciskās apstrādes nodaļās. Mākslinieks ilgus gadus bijis pasniedzējs arī T.Zaļkalna LPSR Valsts Mākslas akadēmijas dizaina un interjera nodaļā un Mākslinieciskās konstruēšanas vakara kursos. Ivars Bumbiers bijis Rīgas Celtniecības koledžas ilggadējs mācībspēks – projektēšanas pasniedzējs, diplomdarbu vadītājs.

Nozīmīga bija Ivara Bumbiera sadarbība ar tēlniekiem, arhitekts kopš 1960. gada darbojies LMS Mākslas fonda Lietišķās mākslas kombināta “Māksla”, tā mākslas padomē un LPSR Kultūras ministrijas monumentālās tēlniecības ekspertu komisijā. Darbā kopīgi izveidojies radošs kolektīvs, kas veicināja mākslinieciski kvalitatīvu projektu realizāciju materiālā.

Sadarbojoties ar tēlniekiem, tapuši tādi publiskajā ārtelpā izvietoti darbi kā piemineklis “Pirmajam kosmonautam Jurijam Gagarinam” Ventspilī, “Valmieras puikas” Valmierā, “Tēlnieka Teodora Zaļkalna portrets” Rīgā; ideoloģiskais pasūtījums – Ļeņina piemineklis Balvos; memoriālie darbi – kapa pieminekļi dzejniecei Mirdzai Ķempei, rakstniecei Annai Saksei un citiem.

Izstādēs Ivars Bumbiers piedalījās kopš 1956. gada. Radošajā daiļradē Bumbiers pievērsās arī akvareļglezniecībai, ko apguva LU un pašizglītības ceļā. Mākslinieks strādāja ainavas, urbānās ainavas, marīnas, klusās dabas žanrā, kā arī eļļas un tušas tehnikās. Bumbiera iecienītais akvareļa veids bija miniatūra.

Ivars Bumbiers bija Latvijas Mākslinieku savienības biedrs kopš 1987. gada, arī Latvijas Arhitektu savienības (LAS) biedrs no 1961. gada.

Mākslinieka darbi atrodas Latvijas Arhitektūras muzejā, kā arī privātkolekcijās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti