Kultūras ziņas

Kokles un elektronikas kamermūzika

Kultūras ziņas

Vizuālie Maskavas forštates stāsti

Mūžībā devusies Sarmīte Sīle

Mūžībā aizgājusi kultūras zinātniece Sarmīte Sīle

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ceturtdien 72 gadu vecumā mūžībā aizgājusi kultūras zinātniece Sarmīte Sīle, apstiprināja viņas dēls Silvestrs Sīlis. Sīle arī vairākus gadu desmitus Latvijas Televīzijas skatītājus iepazīstināja ar mākslu un veidoja košus neskaitāmu mākslinieku portretus.

Mākslas zinātniece, izstāžu kuratore un augstskolu lekciju pasniedzēja dzimusi 1945.gada 3.novembrī.

Sīle 1975.gadā sāka darbu Latvijas Televīzijā, kur 30 gadus strādāja kā redaktore un mākslas raidījumu autore un vadītāja. Sīle veidojusi kultūrvēsturiskus raidījumus par mākslas procesu attīstību Latvijā, portretējusi dažādu paaudžu māksliniekus un centusies būt klāt aktuālākajos un interesantākajos mākslas dzīves notikumos, tēlaini atklājot nozīmīgāko.

Veidoto raidījumu skaits mērāms simtos, daudzi no tiem šobrīd veido unikālo Latvijas Televīzijas videoarhīva mākslas raidījumu zelta fondu.

Paralēli redaktores darbam viņa sāka lasīt arī lekcijas par mākslas vēsturi un speciālos kursus. Viņa bijusi arī Latvijas Universitātes lektore un daudzu mākslas izstāžu kuratore.

Mākslas zinātniece Sarmīte Sīle bijusi arī viena no pirmajām leģendārā fotomākslinieka Gunāra Bindes modelēm. Fotogrāfija, kurā viņa redzama 17 gadu vecumā, guvusi atzinību daudzās starptautiskās fotoizstādēs un pamudinājusi viņu pieteikties par modeli Mākslas akadēmijā. Tikai vēlāk Sarmīte kļuva par akadēmijas studenti. Viņa iestājās mākslas zinātnes nodaļā.

Viņa veidojusi izstādes "Atkušņa romantiķis. Gleznotājs Leo Kokle", "Portreti", "Teatrālās tekstīlijas. Edītes Vīgneres personiskais teātris", Daces Lapiņas gleznu izstādi "Baltā", gleznotāja Uno Daņiļevska darbu izstādi, Elīnas Dzelmes izstādi "Fest Antifrigia", Andželas Strupules-Smalkās personālizstādi, Gunāra Bindes jubilejas izstādi "FotoGrāfs", izstādi "Džemmas Skulmes gleznas" un citas.

Dailes Mārketinga un producēšanas direktore Indra Vilipsone par Sarmīti Sīli
00:00 / 00:38
Lejuplādēt

Pēdējos gados Sarmīte Sīle nodarbojās ar Dailes teātra māksliniecisko arhīvu. Teātra Mārketinga un producēšanas direktore Indra Vilipsone stāsta, ka Dailes teātra simtgadei veltītajā izdevumā Sarmīte Sīle bija sākusi veidot nodaļu par teātra kostīmiem.

Pieminot mūžībā aizgājušo mākslas zinātnieci, piedāvājam noklausīties sarunu ar viņu Latvijas Radio raidījumā "Monopols", kas tapa izstādes "Atkušņa romantiķis. Gleznotājs Leo Kokle" veidošanas laikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti