Muzeju padome ar grozījumiem likumā cer stiprināt muzeju autonomiju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Muzeju padome lēma izstrādāt priekšlikumus grozījumiem Muzeju likumā, kas stiprinātu muzeju autonomiju to pamatdarbības – pētniecības, krājuma veidošanas un komunikācijas ar sabiedrību – jautājumos, aģentūru LETA informēja Kultūras ministrijas Sabiedrisko attiecību speciāliste Lita Kokale.

Viņa atzīmēja, ka, lai izvērtētu konfliktsituāciju, kas izveidojusies starp Ogres pašvaldību un Ogres Vēstures un mākslas muzeju, piektdien notika kultūras ministra Naura Puntuļa (Nacionālā apvienība) sasauktā Muzeju padomes ārkārtas sēde.

Līdztekus Muzeju padomes locekļiem sēdē piedalījās arī Ogres pašvaldības priekšsēdētājs Egils Helmanis (Nacionālā apvienība), Ogres Vēstures un mākslas muzeja direktore Evija Smiltniece un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvji.

Ministrs vērsa uzmanību uz pēdējo laiku notikumiem – Jūrmalas bibliotēka, Dziesmu un deju svētku kolektīvu vadītāju atalgojums, Rotko muzejs, tagad Ogres muzejs. Viņš aicināja uz šiem gadījumiem skatīties plašāk, un muzeju gadījumā – potenciāli kopā ar muzeju nozari strādājot pie muzeju likuma precizējumiem, iespējams, arī muzeju padomes lomas stiprināšanu, jo "politiska iejaukšanās mākslas saturā nav pieļaujama".

"To esmu paudis Venēcijas biennāles sakarā, kad daļa sabiedrības pieprasīja no manis šādu reakciju. To esmu teicis arī, komentējot Daugavpils Rotko muzeja jaunākās izstādes gadījumā, to paužu arī Ogres muzeja gadījumā," sacīja kultūras ministrs.

Puntulis norādīja, ka sev par vadmotīvu darbam ministra amatā izvēlējies pārliecību, ka labākais veids risināt problēmas vispirms ir sēsties pie sarunu galda, tāpēc arī šodien sasaukta Muzeju padomes ārkārtas sēde ar visu iesaistīto pušu dalību.

"Mēs dzīvojam laikā, kad netālu no mūsu valsts notiek agresīvs, asiņains karš, kas nevar neatstāt nospiedumus uz mūsu sabiedrību un reakcijām uz notikumiem. Un šodien bijām liecinieki, ka trūkst savstarpējā dialoga. Man kā ministram ir būtiski, lai neviens kultūras darbinieks Latvijā nejustos neaizsargāts. Līdz ar to kopā ar nozari strādāsim pie nepieciešamajām normatīvu izmaiņām," pauda ministrs.

Muzeju padomē Ogres pašvaldības priekšsēdētājs atzīmēja, ka pašvaldība ir gatava konsultēties ar Muzeju padomi par novada muzeju reorganizāciju.

KONTEKSTS:

Ogres Vēstures un mākslas muzejs iebilda Ogres mēra Egila Helmaņa (Nacionālā apvienība) rosinātajai sankcijām pakļautā Pjotra Avena porcelāna kolekcijas izstādei. Arī sabiedrība nosodīja šādas izstādes veidošanu Ukrainas kara laikā, un šo izstādi muzejs februārī neatvēra.

Pēc šī soļa, kā norādīja muzeja darbinieki, sākušās pašvaldības sankcijas pret muzeju – no muzeja telpām uz citām vietām pārcelti iepriekš plānotie pasākumi, muzejam aizliegts pašam komunicēt ar sabiedrību, un līdz 21. februārim nebija saskaņots šī gada izstāžu plāns muzejā, kaut arī muzejs pašvaldībai to iesniedzis jau pagājušā gada augustā.

Tāpat pašvaldība bija liegusi rīkot sapulci Ogres muzeja atbalstam, tomēr pēc atkārtota pieteikuma saņemšanas mītiņa dienā kļuva zināms, ka sapulces rīkošana tomēr atļauta. Mītiņā pulcējās aptuveni 200 cilvēku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti