Kultūras rondo

Dzīvā folklora: atmiņas un pieredzējumi par Pirmo pasaules karu

Kultūras rondo

Laikmetīgas mākslas aina Latvijā, lūkojot Purvīša balvas 2021 finālistus

Muzeju "reālā virtualitāte" un skats nākotnē. Aizvadīts Latvijas Muzeju forums

Muzeju nozarē pandēmijas laikā – izrāviens kolekciju digitalizēšanā, digitālā satura veidošanā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ar vadmotīvu “reālā virtualitāte” 27. janvārī tika aizvadīts Latvijas Muzeju biedrības forums. Tajā tika diskutēts par Covid-19 pandēmijas ieviestajām pārmaiņām un izaicinājumiem digitālo tehnoloģiju kontekstā. Pandēmijas laikā muzeji nākuši klajā ar dažādiem jaunievedumiem.  

Latvijas Muzeju biedrības valdes locekle Elīna Vikmane Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” stāsta, ka šī gada vadmotīvs – reālā virtualitāte – ļoti precīzi iezīmē ikdienu Covid-19 pandēmijas laikā, proti, liela daļa muzeju funkciju īstenojamas tikai virtuāli. Protams, arī pats forums norisinājās virtuāli, pie ekrāniem pulcējot ap divsimt dalībnieku.

Elīna Vikmane uzsver, ka pandēmijas laiks radījis izrāvienu jautājumos, kas bijuši aktuāli arī pirms Covid-19 parādīšanās. Īpaši tas vērojams muzeju kolekciju digitalizēšanas jautājumā. Tālāk jau ar sociālo tīklu starpniecību muzeji turpina priecēt sabiedrību, aplūkošanai piedāvājot digitalizētās kolekciju bagātības. Ar Kultūras ministrijas un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu  rastas jaunas sadarbības formas ar skolām – video lekcijas, spēles uz tehnoloģisko lietotņu  bāzes, audio, video un vēl citi digitālie instrumenti. Vikmane aicina pievērst uzmanību Latvijas Muzeju biedrības mājaslapas sadaļai “Skolas soma”, kur jau šobrīd pieejams daudzveidīgs saturs, kas laika gaitā tiks papildināts. Muzeji rada saturu ne tikai skolēniem, bet arī pieaugušajiem un pirmsskolas vecuma bērniem. Jāpiebilst, ka muzeju darbinieku izglītošanās Latvijas Kultūras akadēmijas starptautiskajā maģistra studiju programmā “Kultūras mantojuma pārvaldība un komunikācija” nav apstājusies. Studijas noris tiešsaistē.

Muzeju foruma dalībnieki apzinās, ka atgriešanās pagātnē, kāda tā bija pirms pandēmijas, vairs nekad nav iespējama.

Pēdējā gada jaunievedumus atzīst par vērtīgiem un saglabājamiem. Saturs, iespējams, kļuvis ne tik smagnējs.

Muzeji bija pēdējie, kas tika slēgti apmeklētājiem. Plašās telpas un veiksmīgā apmeklētāju plūsmu kontrolēšana sniedz cerības, ka muzeji kā pirmie atkal varēs kļūt apmeklētājiem pieejami. Elīna Vikmane uzsver muzeju terapeitisko devumu – tas ir laiks, kad atslēgties no ikdienas steigas. Izrādās, ka citviet pasaulē muzeji kļūst pat par vakcinācijas centriem.

Latvijas Muzeju biedrības valdes locekle Elīna Vikmane uzsver, ka muzeji, neskatoties ne uz ko, savu galveno funkciju – sniegt emocionālo labsajūtu – turpinās pildīt. “Vienlaicīgi mēs spriedām, ka arī pašiem muzeju darbiniekiem pietrūkst emocionālās, cilvēciskās enerģijas. Protams, ka muzeji bez apmeklētājiem savu dzīvi nākotnē nevar iedomāties. Visi muzeji ārkārtīgi gaida, kad varēs atvērties un atkal sagaidīt apmeklētājus,” uzsver Vikmane.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti