Muzeju nakts devusi jaunas emocijas un stimulu apmeklēt muzejus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Lielu cilvēku interesi raisīja vakar Latvijā notikusī Muzeju nakts, kurā piedalījās rekordliels dalībnieku skaits - vairāk nekā 130 muzeji un citas publiskas iestādes. Pasākuma tēma šogad bija „Zaļā krāsa - mežs”.

Rīgā Muzeju nakts pulcēja visu paaudžu rīdziniekus un pilsētas viesus, viņi atzina, ka akcija visvairāk piesaista ar savu īpašo gaisotni un ne tik pierastām muzeju aktivitātēm.

Dabas muzejs jau pie ieejas sagaida ar putnu treļļiem, un ikviens ir aicināts atklājumu pastaigā pa mežu… Te darbojas Skābekļa darbnīca, kurā apmeklētāji pēc īpašas tehnoloģijas mazā podiņā var iestādīt kociņu, ko nest uz mājām, tāpat arī iemācīties no niedrēm taisīt stabules un uzzināt vēl daudz ko citu par meža noslēpumiem… Ikviens ir aicināts arī atbildēt uz jautājumu, kāpēc man patīk mežs.

„Es uzrakstīju, ka es parasti mežā jūtos ļoti labi - tā kā mājās, un vēl es pierakstīju, ka gan jau kaut kad es arī dzīvošu mežā,” – lūk, viena no atbildes versijām.

Muzeju naktī vaļā vērts arī Nacionālās bibliotēkas Mūzikas un mākslas centrs, kurā notiek bohēmisks vakars „Mūžam zaļie septiņdesmitie”.

70. gadu zelta fonda rokmūziku uz tīkami čerkstošām vinila platēm atskaņo melomāns Klāss Vāvere. Pasākums veltīts leģendārajam angļu mūzikas žurnālam „Melody Maker”, kas savulaik bija vienīgais Latvijā legāli pieejamais avots par ārzemju mūziku.

„Ļoti daudzi šobrīd mūzikā aktīvi cilvēki savulaik ir nākuši uz šejieni lasīt šos žurnālus, arī es šeit esmu nācis un studējis to visu. Turklāt, izrādās, ka Austrumeiropā nevienas citas valsts krājumā šo izdevumu nav. Kā tie nonākuši mūsu bibliotēkā - uz šo jautājumu neviens atbildi nezina, pat bibliotēkas direktors Andris Vilks,” izbrīnīts, bet priecīgs ir Klāss Vāvere.

Garīga rakstura mūzika savukārt skan Muzeju naktī vaļā vērtajās Rīgas baznīcās, arī Sv.Jāņa baznīcas pagalmā, kur muzicē jauniešu grupa „Jāņa ielas republika”. Īpašu apmeklētāju interesi raisa naksnīgās ekskursijas pa Jāņa baznīcas ēku gida pavadībā, dievnams visu gribētājus nemaz nespēj uzņemt: „Baznīcā bija ļoti daudz cilvēku. Ekskursiju vadītājs stāstīja par baznīcu un izrādīja vecos dievnama pagrabus, un tas cilvēkiem ļoti patika”.

Muzeju nakts Rīgā pulcējusi visu paaudžu rīdziniekus un pilsētas viesus, kuri atzīst, ka viņus saista pasākuma īpašā atmosfēra un iespēja arvien atklāt ko jaunu: - „Mēs bijām Dzelzceļa muzejā. Bija interesanti, jo mēs - jaunie cilvēki - tagad tādus vilcienus ikdienā neredzam. - Ir jau interesanti, taču nedaudz jau sāk atkārtoties no iepriekšējiem gadiem, varbūt vajadzētu izdomāt ko jaunu. - Šogad mani vairāk interesēja atvērtās baznīcas, tas man ir jaunums. - Mēs bijām uz Eiropas Savienības māju, kur bija izrāde „Maģiskais teātris - ieeja tikai jukušiem”. Man patika, jo vispār mani saista trakas lietas un visādi „crazy” varianti”.

Noslēgusies 9. Latvijas Muzeju nakts, veltīta tēmai „Zaļā krāsa - mežs”, nākamgad savukārt kārta būs sārtajai krāsai - dzintaram, kas sasauksies arī ar dzintaru kā vienu no Rīgas - Eiropas kultūras galvaspilsētas -simboliem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti