Muzeju krātuvju pamatos iemūrē 1924.gada sudraba monētu un filmu «Limuzīns Jāņu nakts krāsā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Topošā muzeju krātuvju kompleksa pamatos ceturtdien, 18.augustā, iemūrēta kapsula, kurā ievietoja 1924.gadā kaltu sudraba lata monētu, kino lenti ar filmas "Limuzīns Jāņu nakts krāsā" fragmentiem, zelta lapiņu grāmatu un zibatmiņu ar dokumentiem.

Jau vēstīts, ka Pulka ielā Rīgā ceturtdien ielikts pamatakmens jaunajām muzeju krātuvēm, uz kurām pārcelsies vairāk nekā divi miljoni krājuma vienību no Latvijas Nacionālā vēstures muzeja, Nacionālā mākslas muzeja, Rakstniecības un mūzikas muzeja, kā arī Rīgas Kino muzeja. Nākotnē Pulka ielas krātuvēs glabāsies apmēram trešā daļa no visām Latvijas muzeju vērtībām.

Būvdarbus, kas sākās šā gada aprīlī, plānots pabeigt līdz 2018.gada pavasarim, un tie izmaksās vairāk nekā 25 miljonus eiro. Jaunās muzeju krātuves būs pirmā speciāli muzeju krājumam domātā ēka, kas beidzot ļaus glabāt muzeju vērtības atbilstošā platībā un mikroklimatā.

"Par šādu notikumu ir sapņojušas, cīnījušās un strādājušas ne viena vien muzeju paaudze pirms mums. Jo jautājums, kur glabāt mūsu muzeju vērtības, ir bijis jau ļoti sen. Mūsu situācijā tas nozīmē, ka mēs zaudēsim vienu epitetu, ko tagad lietojam – „pagaidu telpas”. Šīs vairs nebūs pagaidu telpas! Tāpēc mēs ar lielu nepacietību gaidām 2018.gadu, kad varēsim atkal sākt aut kājas un doties Jurģos.

Un es ceru, ka pēc tam kādu laiku muzejiem vairs nenāksies nekur pārcelties," teica Latvijas Nacionālā vēstures muzeja direktors Arnis Radiņš.

Radiņš: jaunās muzeju krātuves noteiks, kāds būs muzejs 21.gadsimtā
00:00 / 00:36
Lejuplādēt

Radiņš norādīja arī - muzeju krātuves ēka un cilvēki, kas tajā strādās, noteiks to, kāds būs muzejs 21.gadsimtā. "Tā ir milzu atbildība," piebilda Radiņš.

Jau ziņots, ka nelielā Pulka iela Rīgas kreisajā krastā - netālu no Dzegužkalna - nākamajos gados piedzīvos pamatīgas pārmaiņas. Tieši tur taps sen gaidītā mājvieta vairākiem miljoniem Latvijas vēstures, vizuālās mākslas, rakstniecības, mūzikas un kino liecību.

 
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti