Kultūras ziņas

Filmas "Dotais lielums: mana māte" pirmizrāde

Kultūras ziņas

Filmas "Dvēseļu putenis" vietnē izseko strēlnieku gaitām

Muzeju krātuves top pastiprinātā uzraudzībā

Muzeju krātuvju komplekss top pastiprinātā uzraudzībā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

''Valsts nekustamo īpašumu'' (VNĪ) jaunā valde, kas darbu uzsāka aizvadītā gada augustā, nolēmusi stingrāk uzraudzīt muzeju krātuvju kompleksa būvniecības gaitu Rīgā, Pulka ielā. Tas tāpēc, lai novērstu vēstures atkārtošanos, kad pie iepriekšējās VNĪ vadības reti kurš projekts virzījās bez starpgadījumiem un termiņu pagarinājumiem. Spilgts piemērs – Tabakas fabrikas projekts Jaunā Rīgas teātra vajadzībām, kura darbu beigšanas termiņus pārcēla pat vairākus gadus.

Vairāk nekā 20 miljonus vērtais Muzeju krātuvju komplekss aizņem ap 30 tūkstošiem kvadrātmetru plašu teritoriju Rīgā, Pulka ielā 8, kur būvdarbi notiek kopš 2016. gada vasaras. Kompleksa uzraugs un pasūtītājs ir VNĪ. Šīs valsts institūcijas vājais punkts ilgi bijusi disciplīna projektu termiņu un budžeta izpildē. Lai vēsture neatkārtotos, jaunā valde projektu īstenotājiem neļaus atslābt.

„Negribu vērtēt priekštečus, bet mūsu mērķis ir būvēt atbilstoši solītajam,” norāda VNĪ valdes priekšsēdētājs Ronalds Neimanis. „Esam konstatējuši nelielas nobīdes finansējuma apguvē, kas pēc būvnieka vārdiem patreiz neapdraud gala termiņus, un tāpēc esam pieprasījuši no būvnieka līdz 15. martam sniegt aktualizētu grafiku ar termiņiem, starptermiņiem, lai mēs būtu pārliecināti, ka nav risku objekta beigu termiņiem.”

Būvdarbu veicēju uzņēmuma “ReRe Grupa” vadītājs atzīst, ka iepriekš ''Valsts nekustamo īpašumu'' atskaišu prasības nav bijušas tik detalizētas. Viņš sola kompleksu uzbūvēt apsolītajā laikā – līdz nākamā gada pavasarim. Par spīti negludumiem būvdarbu sākumā Rakstniecības un mūzikas muzeja, kā arī Rīgas kino muzeja daļā, jau iezīmējas skaidras ēkas aprises. Arī Nacionālā vēstures muzeja un mākslas muzeja būves esot atbilstošā stadijā noliktajam grafikam.

„Pirmā posma laikā mēs redzējām, ka daudzi risinājumi tomēr varētu būt, vajadzētu būt uzlabotiem, lai mēs esam droši, ka, šo ēku uzbūvējot, tā kalpos droši un ilgi,” saka “ReRe Grupa” valdes priekšsēdētājs Guntis Āboltiņš-Āboliņš. Jautāts, vai projekts, kas jāpārstrādā, ir norma vai tomēr akmens projektētāja lauciņā, būvuzņēmējs vairās vainot autorus - Arhitektu biroju „Krasts”.

„Normāli tas nav, taču nevar arī pārmest šādam sarežģītam projektam un rādīt kāda viena vainīgā virzienā. No otras puses, man ir liels prieks, ka netika pieļautas tādas kļūdas,” norāda Āboltiņš-Āboliņš.

Vairoties no kļūdām un pārpratumiem būvlaukumā, apskatē ik pēc diviem mēnešiem dodas arī visu piecu muzeju vadītāji.

„Mēs, muzeja darbinieki, ļoti ceram uz VNĪ kā pasūtītāja un būvnieku izpildītāju tiešām maksimālu izpratni un godaprātu šī kompleksa būvniecībā, jo mēs runājam par vietu, kur tiks glabātas ļoti lielas nacionālas nozīmes vērtības,” uzsver Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce.

Ja darbi ritēs plānotajā gaitā, muzeju krājumus šurp varēs vest jau nākamā gada aprīlī.

Jau vēstīts, ka 2016.gadā ar lielu vērienu sāktā muzeju krātuves celtniecība Rīgā, Pulka ielā, ieilgs vēl uz gandrīz gadu. Gala termiņš pārcelts uz 2019.gada februāri, kas nozīmē, ka nacionālajiem vēstures, mākslas, rakstniecības un kino muzejiem vēl ilgāk būs jādzīvo bez piemērotām krājumu glabātavām.

 

 


 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti