Kultūras ziņas

Nacionālais teātris organizē jauno dramaturgu lugu lasījumus

Kultūras ziņas

Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā izstāde "Purvītis"

Muzeju biedrības Gada balva izglītības programmai "No-zīmes"

Muzeju biedrības gada balvu saņem LNMM izglītības programma «No-zīmes», izstāde «Paštrokšņi» un muzeja speciālists Jānis Garjāns

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latvijas Muzeju biedrības (LMB) gada balva piešķirta Latvijas Nacionālajam mākslas muzejam par tiešsaistes izglītības programmu skolēniem "No-zīmes", žūrijas balvu ieguvusi izstāde "Paštrokšņi", bet balvu par mūža ieguldījumu saņēmis literatūrzinātnieks un muzeja speciālists Jānis Garjāns, vēstīts Latvijas Muzeju biedrības vietnē.

Latvijas Muzeju biedrības gada balva pieškirta Latvijas Nacionālajam mākslas muzejam par tiešsaistes izglītības programmu skolēniem "No-zīmes", projektu vadījusi Elīna Bērziņa. Projektā "No-zīmes" ir sagatavotas 12 jaunas tiešsaistes nodarbības četros mākslas muzejos – Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā, Mākslas muzejā "Rīgas Birža", Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā. Katrs muzejs piedāvā trīs attālinātās nodarbības – pa vienai sākumskolas, pamatskolas un vidusskolas klašu grupām. "No-zīmes" nodrošina digitālajai videi īpaši piemērotu muzeju piedāvājumu skolēniem, kas veidots, veicot padziļinātu auditorijas izpēti, kā arī integrējot mūsdienīgus digitālos risinājumus. Projekts risina muzejiem aktuālu problēmu – kā kultūras iestādēm efektīvi piesaistīt Z paaudzes (Gen Z) bērnu un jauniešu uzmanību digitālajā vidē, ņemot vērā konkurējošā satura kvalitāti. Programma sniedz arī ieskatu kultūras nozares profesiju dažādībā, palīdzot skolēniem apzināties arī savas nākotnes profesionālās iespējas. 32 nodarbībās sastopamie eksperti izvēlēti tā, lai reprezentētu nozares pārstāvju daudzveidību gan vecuma, gan dzimuma, gan citu iezīmju ziņā, norādīja LMB.

Žūrija par balvas ieguvēju izteicās: "Tiešsaistes izglītības programma skolēniem "No-zīmes" ir aktuāls un nozīmīgs darbs jaunās auditorijas piesaistei un iesaistei. Ietekme uz sabiedrību ir nenovērtējama, tas ir ieguldījums nākotnē. Ir ņemts vērā sociālais aspekts, pieejamība, saprotamība un izprotamība. Tas ir nevainojami īstenots projekts, kas ar vienādu rūpību pārskatījis un no jauna atradis ikkatra soļa no-zīmi – no ieceres līdz rezultātu komunikācijai un izveidoto izglītības programmu īstenošanai. "No-zīmes" ir paraugs, kā var veidot tiešsaistes programmu muzejā, uzsverot savu unikalitāti, rādot, kā plānot, kritiski pārvērtēt un attīstīt arī tik ierastu muzeja pakalpojumu kā muzejpedagoģija."

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja attālinātās izglītības programmas “No-zīmes” nodarbība
Latvijas Nacionālā mākslas muzeja attālinātās izglītības programmas “No-zīmes” nodarbība

Žūrijas balvu "Pamanīts!" saņēmusi izstāde "Paštrokšņi", kuras iniciatore ir Paula Tisenkopfa. Žūrija izcēlusi izstādes pievēršanos sabiedrībai nozīmīgām, bet neērtām tēmām: "Sociāli aktuāla, nozīmīga un aizkustinoša ekspozīcija. Perfekta vēstījuma vizualizācija un sabiedrības uzrunāšanas forma. Tas ir svarīgs notikums Latvijas izstāžu dzīvē, kas veido un stiprina pievēršanos aktuālām, bet nereti noklusētām tēmām. Izstāde jūtīgi un cieņpilni atklāj slimības pieredzi, apliecina to kā leģitīmu cilvēka dzīves daļu. Izraudzītā koncepcija, verbālā un vizuālā valoda izved gaismā sarežģītus, neērtus jautājumus un rada tiem drošu un estētisku vidi, kurā dzīvot un risināties, noņemot tiem stigmas, neglītuma, baiļu un klusēšanas plīvuru. Būtu vēlams veidot izstādes arī par citām sociāli nozīmīgām tēmām, izmantojot mākslas izteiksmes līdzekļus." 

Balvu par mūža ieguldījumu, "par profesionālu, nozīmīgu un nesavtīgu ieguldījumu muzeju nozarē, kas rezultējies muzejiem būtiskos projektos un darbos" ieguvis muzeja speciālists, literatūrzinātnieks Jānis Garjāns. Žūrija uzsvēra, ka Garjāna aktīvā līdzdalība un padoms jaunajiem muzeju darbiniekiem sekmējis labāku izpratni par muzeju nozīmīgo lomu.

Latvijas Muzeju biedrības gada balva tika pasniegta 2022. gada 27. maijā Latvijas Muzeju dienas ietvaros Jēkabpils Vēstures muzeja Brīvdabas nodaļā "Sēļu sēta". LMB gada balva ir ikgadējs muzeju nozares konkurss, kura mērķis ir apzināt un izcelt izcilākos Latvijas Muzeju biedru muzejiskos sasniegumus, veidot muzeju darba pozitīvu rezonansi sabiedrībā un veicināt labo praksi, lai nodrošinātu muzeju nozares ilgtspējīgu attīstību. Iesniegtos projektus vērtēja žūrijas komisija, kurā ietilpst viens pārstāvis no LMB valdes un četri pieaicinātie komisijas locekļi, pārstāvot dažādas ar muzeju darbību saistītas nozares: Zane Grīnvalde, Latvijas Muzeju biedrības priekšsēdētāja, Jānis Šiliņš, Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts vēstures arhīva vadošais pētnieks, Ingūna Elere, "H2E" biroja mākslinieciskā vadītāja un vadošā dizainere, Inga Surgunte, UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas Kultūras sektora vadītāja un Rasma Pīpiķe, "RA.DU" zināšanu pārneses kustības pārstāve.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti