Kultūras rondo

Ojārs Rubenis: Tādā vai citādā formā, bet "Spēlmaņu nakts" būs

Kultūras rondo

Pasaule cita acīm – top Valmieras vasaras teātra festivāla programma

Muzeji ir gatavi vērt durvis apmeklētājiem: vismaz pāris nedēļas tas vēl nenotiks

Muzejs nav bīstamāks par lielveikalu. Nozares pārstāvji aicina pārskatīt priekšnoteikumus muzeju atvēršanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

4. maijā Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (LNMM) noslēdzās Kultūras ministrijas (KM) pilotprojekts drošai kultūrvietu publiskās darbības atsākšanai un gūtie secinājumi nu tiek iestrādāti drošības protokolā. Savas durvis muzeji tuvākajā laikā diemžēl vēl nevarēs vērt, jo 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju krietni pārsniedz noteikto slieksni – 320. Muzeju nozares pārstāvji aicina šo kritēriju pārskatīt, atsaucoties uz citu valstu pieredzi, kā arī pilotprojektā gaitā gūto apliecinājumu, ka muzejā iespējams nodrošināt ļoti augstas drošības prasības.  

Pagājušajā nedēļā LNMM pārstāvji informēja, ka ar iepriekšēju pieteikšanos uz konkrētu apmeklējuma laiku, kā arī ievērojot epidemioloģiskās drošības nosacījumus, pilotprojekta laikā 4040 interesentiem bijusi iespēja apskatīt Baltijas valstu nacionālo mākslas muzeju kopizstādi “Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstu mākslā”. 

Atskatoties uz aizvadītā pilotprojekta gaitu, Latvijas Muzeju biedrības valdes priekšsēdētāja, Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja Izglītojošā darba nodaļas vadītāja

Zane Grīnvalde pauž pārliecību, ka uzturot drošus apstākļus (tostarp labu ventilāciju), kontrolējot apmeklētājus, pieņemot reģistrāciju, LNMM šajās divās nedēļās pierādīja spēju uzņemt gana lielu apmeklētāju skaitu.

Kas ne mazāk svarīgi – muzejs varēja sniegt kaut nelielu iespēju ielūkoties vienā no pēdējo gadu skaistākajām un nozīmīgākajām izstādēm.

“Muzejs tiešām nav tā vieta [..], kas būtu daudz bīstamāka par jebkuru lielveikalu, kur cilvēki pulcējas lielākā skaitā. Tas jau ir apstiprinājies arī no citām Eiropas valstīm – kaut vai nesen Somija atzina to pašu, ka muzeji noteikti nav tā vieta, kur nekontrolētā veidā izplatīsies slimība, jo muzeja speciālisti ļoti ievēro visus noteikumus – dezinfekcijas pasākumus, maskas, divus metrus, vienvirziena plūsmu, reģistrāciju. Muzejs noteikti spēj droši uzņemt apmeklētājus,” savās un kolēģu pārdomās, pieredzē Latvijas Radio raidījumā “Kultūras rondo” dalās Grīnvalde.

Latvijas Muzeju biedrība KM iesniegusi priekšlikumus jaunajam sanitārajam protokolam, kas būtu īstenojams visos Latvijas muzejos. Priekšlikumos, protams, ielikta LNMM nesenā pieredze. Šobrīd visu muzeju gatavību atsākt darbību vēl ir grūti prognozēt.

Nozares speciālistiem vispirms būtu jāiepazīstas ar pilnībā izstrādāto sanitārā protokola versiju, un tikai tad varēs saprast, cik daudz Latvijas muzeju noteiktās drošības prasības varēs izpildīt un attiecīgi atvērt durvis apmeklētājiem.  

Grīnvalde izsaka cerību, ka muzejus tomēr varētu atvērt arī pirms tiks sasniegts iepriekš noteiktais slieksnis – 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju nepārsniedz 320. Viņa atzīmē, ka muzeji ir ne tikai droši apmeklējumam, bet arī vērtīgi garīgajai labsajūtai un par to vērts piedomāt arī gaidāmajā Muzeju naktī. 

Daugavpils Marka Rotko māksla centra vadītājs Māris Čačka uzsver vēl ko būtisku, proti,

muzeju atvēršana šobrīd ir arī ekonomiska rakstura jautājums, jo pašvaldību atbalsts muzejiem pandēmijas laikā ne vienmēr ir pietiekošs. Marka Rotko mākslas centrā situācija esot visai kritiska.

Līdz šim izdevies izdzīvot no pagājušajā vasarā gūtajiem ieņēmumiem, bet nu tie jau iztērēti. “Esam atraduši pagaidu risinājumu, kā maksāt algas, bet, ja muzeji būs aizslēgti vasarā un rudenī, tad acīmredzot jādomā par tādu lietu, kā bezatbildību no lēmējvaras puses, jo faktiski mēs visi būsim uz bankrota robežas,” skaidro Čačka. 

Taujāts par Marka Rotko mākslas centra gatavību vērt durvis apmeklētājiem, tā vadītājs atbild, ka ir gatavi kaut šodien uzsākt pierakstu. Plašajās telpās bez raizēm var nodrošināt pietiekošu platību uz vienu cilvēku, ēkā ir arī atsevišķa ieeja un izeja un lielākā daļa darbinieku ir vakcinēti. Arī viņš, tāpat kā Grīnvalde, cer uz pretimnākšanu muzejiem, un aicina iepazīties kaut vai ar kaimiņvalstu pieredzi, kur muzeji šobrīd strādā. 

Kultūras ministrijas komentārs

KM Valsts sekretāres vietnieks kultūrpolitikas jautājumos Uldis Zariņš atgādina, ka kultūras norišu jebkāda atjaunošana joprojām ir atkarīga no valstī esošās epidemioloģiskās situācijas, kas pēdējā laikā, diemžēl, kļūst sliktāka, nevis labāka, kā bija cerēts pirms pāris mēnešiem.   

Pašreizējie saslimstības radītāji muzeju atvēršanu atvirza no tuvākās dienas kārtības. 

“Neskatoties uz to, mēs gana aktīvi strādājam pie drošības protokola, kas muzejiem būs jāievēro, atjaunojot darbību. Mums ļoti palīdzēja Mākslas muzeja īstenotais pilotprojekts un tā secinājumi, un, protams, arī pagājušā gadā izstrādātais drošības protokols” skaidro Zariņš. 

Kamēr muzeju iekštelpas sabiedrībai uz vēl nezināmu laiku paliks slēgtas, KM pārstāvis aicina neaizmirst par gaidāmo Muzeju nakti, kas pārsvarā risināsies digitālajā vidē, tomēr daļēji arī muzeju ārtelpās – orientēšanās pilsētvidē, ekspozīcijas pilsētvidē un daudzi citi piedāvājumi. Jāatzīmē, ka šie nav publiski pasākumi ar pulcēšanos, bet piedāvājums vienai mājsaimniecībai. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti