Labrīt

Gunda Reire: Latvijas ārpolitikas prioritāte šogad - atbalsts Ukrainai

Labrīt

Eiropas Parlamentā nepieciešamās pārmaiņas. Vērtē Marks Angels

Emigrācijas muzejs Berga bazārā rīko tematiskos vakarus

Muzejs «Latvieši pasaulē» Berga bazārā rīko ziemas sezonas tematiskos vakarus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Muzejs "Latvieši pasaulē" pēc 15 darbības gadiem Latvijā ticis ne tikai pie krātuves Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, bet arī jau otro gadu vietu izstādēm un biroja vajadzībām atradis Rīgā, Berga bazārā, kur ziemas sezonā izveidota aizraujoša programma, lai tiktos ar interesentiem.

Šī gada pirmajā muzeja "Latvieši pasaulē" viesu vakarā dziedāja Gatis Gaujenieks un Arnolds Kārklis – 80. gadu leģendārās Ņujorkas latviešu rokgrupas "Akacis" dalībnieki, kuri tagad dzīvo Latvijā.

"Pirmo reizi esmu šajās telpās, dabūju blandīties pa sev pazīstamo Berga bazāru, bet nezināju šo vietu, esmu ļoti patīkami pārsteigts, cik te ir mājīgi un saturīgi, ļoti labi arī akustiski skanēja bez pastiprināšanas. Jā, mēs šos gabalus esam glabājuši.. vai nav tāds teiciens – turējuši zem pūra?" stāsta Arnolds Kārklis. Viņš, izrādās, uz Latviju pārcēlies drīz pēc neatkarības atgūšanas, tikai šad un tad apciemo ģimeni Kolorado. Un arī Imanta Nīgale un Krišjānis Sils, kas uzstājās pirms "Akača", uzauguši viens Amerikā un otrs Vācijā, sadziedājās un bērnus radīja jau Latvijā.

Grupas “Akacis” uzstāšanās muzeja "Latvieši pasaulē" pasākumā Berga bazārā
Grupas “Akacis” uzstāšanās muzeja "Latvieši pasaulē" pasākumā Berga bazārā

Lekcijas un filmu demonstrējumi par latviešu dzīvi ārzemēs, kas muzeja "Latvieši pasaulē"’ telpās Berga bazārā un arī tiešsaistē ziemas sezonā notiek katru ceturtdienas vai piektdienas vakaru, viņiem var atklāt nezināmus latviešu emigrācijas aspektus. Piemēram, 19. janvārī – Kanādas latvieša Viestura Zariņa lekcija par Manitobas veclatviešiem, kuri Ziemeļamerikā ieradās jau 19. un 20. gadsimtu mijā cerībā saņemt zemi un izvairīties no iesaukšanas cariskās Krievijas armijā. Vairākas ģimenes pārcēlās uz Kanādu no Brazīlijas, pēc tam, kad bija vīlušās turienes dzīves apstākļos. Vieni Manitobā iesakņojās, bet citiem, kas gribēja atgriezties dzimtenē, stāsts izvērtās traģisks: pametot Latviju jau pirms Pirmā pasaules kara, viņi vairs nevarēja pretendēt uz tās pilsonību.

"Latvieši pasaulē" – privāts, Kultūras ministrijas akreditēts muzejs un pētniecības centrs – ir vienīgā iestāde, kuras galvenais uzdevums jau piecpadsmito gadu ir apkopot šādas liecības par latviešu izceļošanu un dzīvi ārzemēs.

"Mums ir krājums, kas ir Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, kādi 26 000 priekšmeti, dokumenti, stāsti un fotogrāfijas. Bet te [Berga bazārā] ir mūsu nervu centrs, birojs un maza izstāžu zālīte, te mūs var sastapt katru dienu. Mēs šo telpu apdzīvojam tikai otro gadu, bet esam centušies aktīvi rīkot pasākumus par ārzemju latviešiem," stāsta Marianna Auliciema, muzeja "Latvieši pasaulē" kuratore. Dzimusi Kanādā, uzaugusi un antropoloģes izglītību ieguvusi Austrālijā, viņa ar ģimeni uz Latviju pārcēlās pirms 20 gadiem. Viņas likteņa biedriem – latviešiem no Kanādas, Amerikas, Vācijas, Brazīlijas, Venecuēlas – muzeja viesu vakari ir kā neformāls tikšanās klubs.

No kreisās: muzeja direktors Uldis Dimiševskis un kuratore Marianna Auliciema
No kreisās: muzeja direktors Uldis Dimiševskis un kuratore Marianna Auliciema

Kristaps Ruņģis, ko Latvijas Radio sastop starpbrīdī, gan izrādās vietējais. Dedzīgs grupas "Akacis"' fans, informāciju par reto koncertu pamanījis sociālajos tīklos: "Esmu mazliet svešs te, jo es saprotu, ka lielākā daļa ir no trimdas. Es daļēji zinu to kultūru, man ir jāiejūtas. Bet ar mūzikas palīdzību – ļoti viegli."

Veidojot muzeja krājumu Latvijas Nacionālās bibliotēkas pagrabstāvā, tā komanda bija izslāpusi pēc šādām telpām un komunikācijas, un jau tāpēc vien iknedēļas pasākumu programmu rada ar azartu, stāsta Marianna Auliciema: "Piemēram, Maija Krūmiņa no Latvijas Universitātes Dzīvesstāstu programmas stāstīs par bēgļu pieredzi. Šis jautājums ir ļoti aktuāls, skatoties uz pasaules notikumiem, to var salīdzināt ar latviešu pieredzi Otrā pasaules kara laikā. Vēl būs sadziedāšanās, kas mums ir ļoti mīļi pasākumi, kas jau sākās pagājušogad, kur esam pateicīgi Mārtiņam Zandbergam, kas Minsteres latviešu ģimnāzijā bija skolotājs un diriģents, un arī salika "Mārtiņa dziesmu grāmatu" , domādams par to, ka latviešiem ir daudz dziesmu, kas nav tik zināmas. Tad mēs dziesmu vakaros nākam kopā ar Mārtiņu, un viņš tās dziesmas māca."

Februāra vidū tepat Berga bazārā durvis vērs muzeja izstāde par latviešu bēgļiem, tai sekos vēl citas mainīgās izstādes. Bet gada nozīmīgākā būs Dziesmu svētku programmā iekļautā, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā skatāmā izstāde "Uzvilkt Latviju" par oriģināliem latviešu tautastērpiem emigrācijā, kas veidoti nevis etnogrāfiski pareizi, bet pēc katras mītnes zemes iespējām. Tikmēr muzeja telpas Berga bazārā vasarā kļūs par ārzemju viesu un šejieniešu tikšanās vietu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti