Panorāma

Koris "Maska" gatavojas uznācienam Eirovīzijā

Panorāma

Koru Eirovīzijā uzvar Dānija

Minskā atzīmē Latvijas simtgadi

Minskā ar izstādi atzīmē Latvijas simtgadi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Mūsu valsts simtgadi šajās dienās godina Minskā. Baltkrievijas Nacionālajā bibliotēkā atklāta izstāde par Latviju.

"Lai Dieva cilvēks būtu pilnīgs, sagatavots katram labam darbam," šis teksts latviešu valodā ir iekalts uz Baltkrievijas Nacionālās bibliotēkas sienas. Arī šodien šeit runā par Latviju. Nacionālajā bibliotēkā Minskā atvērta izstāde par godu Latvijas simtgadei.

Fotogrāfijas un senas gravīras. Rīgas panorāma un mazas pilsētiņas. Īsi stāsti par prasmīgu seno ēku restaurāciju, lauku idilli. Mežiem, kas ir Latvijas iedzīvotāju brīvdienu spa. Latvijas vidi izceļ horizonts. Tāpēc izstādei dots nosaukums “Horizonts”. Baltkrieviski tas skan “Daljagļad”.

"Man jau ir plāns apskatīt vienu lauku baznīcu, kuras interjers burtiski satriec... man grūti iedomāties, ka tā var būt!" atklāj Baltkrievijas Nacionālās bibliotēkas direktors Romāns Matuļskis.

Baltkrievijas Nacionālās bibliotēkas direktoram ir iepatikusies no ārpuses vienkāršā Apriķu baznīca.

"Šie kokgriezumi, zeltījums. Neticama perspektīva. Pat neticas, ka tā ir maza baznīciņa nelielā ciematiņā. Ja jūs teiktu, ka tas ir dievnams Vīnē, es būtu gatavs tam noticēt. Ja šādi unikāli arhitektūras pieminekļi saglabājušies līdz mūsdienām, pārdzīvojuši vēsturiskas peripetijas gadsimtu garumā, karus, revolūcijas... cepuri nost jūsu priekšā, ka tik saudzīgi izturaties pret savu vēsturi!" sajūsmu pauž Matuļskis.

"Izstāde baltkrieviem ļoti patiks. Brīnišķīgā Rīgas jūrmala, kuras mums nav. Skaistule Rīga. Brīnišķīgas pilis un muižas, baznīcas, kuras ir saglabātas un restaurētas. Tas ir tas, kas vilina baltkrievu tūristus braukt pie jums ciemos. Nevis vienkārši doties uz pludmali un iedzert labu kafiju, bet izstaigāt šos vēsturiskos kultūras pieminekļus," turpina  bibliotēkas direktors.

Ceļojošā izstāde ir daļa no Ārlietu ministrijas starptautiskās publiskās diplomātijas, atzīmējot Latvijas dibināšanas simto gadskārtu. Ar to sumina arī Latvijas Nacionālās bibliotēkas simtgadi, ko atzīmēs augusta beigās.

Izstāde iecerēta kā neliela ekskursija pa Latviju. Uzskaitīti fakti, kas jāzina par Latviju. Latvijas lauku ainava, pilsētvide, arhitektūra. Vēsturiskā mantojuma pērles. Attēli nākuši no Latvijas Nacionālās bibliotēkas krājuma un kolekcijas “Latvijas ainavu dārgumi”.

"Izstāde sabalansēta starp stereotipiem un lietām, kuras varbūt ir vērts ieraudzīt mums pašiem no jauna un arī citiem kaimiņiem parādīt. Šeit ir daudzas svaigas lietas. Pa vidu redzam Rundāles pili, Vecrīgas skatu, kas ir gadu gadiem pazīstams, tad pēkšņi pa vidu Dikļu estrāde. Tas, kas noņem zināmus šablonus, klišejas no priekšstatiem," norāda Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks.

Baltkrieviem iepazīt Latviju palīdzēs arī jaunā enciklopēdija, kuras sējumu Latvijas puse uzdāvināja Baltkrievijas Nacionālās bibliotēkas lasītājiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti