Kultūras ziņas

Ginta Gabrāna cita realitāte

Kultūras ziņas

LMA studentu darbu izstāde "Bez vārdiem"

Sadārdzinās Mežaparka Lielās estrādes pārbūve

Mežaparka estrādes pārbūve sadārdzinājusies par 200 000 eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Mežaparka Lielās estrādes pārbūves laikā neparedzētu darbu dēļ izveidojies sadārdzinājums par 200 000 eiro, tomēr darbi norit raitāk, nekā paredzēts.

Sadārdzinājums tiek skaidrots ar dažādiem neparedzētiem apstākļiem, piemēram, ģeorežģa izbūvi zem bruģa, lai pēc pāris gadiem tajā neveidotos izciļņi.

Kopā šo 200 000 eiro sadārdzinājumu veido 20 dažādas izmaksu pozīcijas, tostarp arī atsevišķi ugunsdrošības sistēmas risinājumi.

Iepazīstoties ar Mežaparka Lielās estrādes rekonstrukcijas darbu gaitu, kultūras ministre Dace Melbārde norādīja, ka neesot pamata satraukumam par skatītāju zonas un estrādes pielāgošanu termiņā līdz 2018.gada Vispārējiem latviešu Dziesmu un Deju svētkiem. Četros mēnešos ir paveikti 40% Mežaparka Lielās estrādes pārbūves darbu.

Dace Melbārde par Mežaparka estrādes pārbūvi
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

"Esmu ļoti iepriecināta par šo progresu. Prieks, ka ir objekts, kas iet pa priekšu termiņiem, nevis otrādi - atpaliek, jo tā ierastā prakse ir, ka viss kavējas," prieku pauž Dace Melbārde.

"Mežaparka estrādes gadījumā mums termiņi ir ārkārtīgi svarīgi, jo neviens nevar pārcelt Dziesmu svētkus," uzsver ministre, skaidrojot, ka arī būvnieki izprot objekta svarīgumu.

“Šobrīd skatītāju zonā ir iedzīti visi 2196 pāļi. No kopējā zemes apjoma, kas ir 55 000 kubikmetri, ir izrakti 52 000 kubikmetru zemes. Ir iebetonēti visi pamatu režģogi. Demontēti estrādes ēkas abi spārni un iebetonētas visas kolonnas, kapiteļi, sienas ēkas pirmajā un otrajā stāvā. Pilnībā ir pabeigti esošā ūdensvada demontāžas darbi  gan parka teritorijā, gan ārpus tās. Notiek ceļu izbūves darbi un esošās estrādes pakāpienu restaurācijas darbi. Šodien ir arī aprēķināts, ka estrādes solos būs vietas 30 516 skatītājiem. Neskatoties uz to, ka būvniecības nozare šogad saskaras ar dažādām grūtībām attiecībā uz darba spēku, tad šajā objektā šādas problēmas nav. Nepieciešamības gadījumā darbs tiek darīts pagarinātos darba laikos,” informē Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas priekšsēdētājs Oļegs Burovs.

Mežaparka Lielās estrādes pārbūves darbus, kas paredz skatītāju zonas un estrādes pielāgošanu 2018.gada XXVI Vispārējiem latviešu Dziesmu un XVI Deju svētkiem, klātienē apsekoja arī Latvijas Nacionālā kultūras centra direktore Signe Pujāte, SIA „Rīgas meži” valdes priekšsēdētājs Aivars Tauriņš, arhitekti Juris Poga un Austris Mailītis, Dziesmu un deju svētku padome, Dziesmu un deju svētku Noslēguma koncerta mākslinieciskā grupa un projektā iesaistīto institūciju pārstāvji.

Mežaparka Lielās estrādes pārbūves projekts ir izstrādāts, ievērojot 2013.gadā Rīgas pašvaldībā apstiprināto kultūras un atpūtas parka Mežaparks lokālplānojumu. Ja šobrīd esošā svētku estrādes teritorijas platība ir 91 997 kvadrātmetri, tad 2018.gadā pēc pārbūves tā tiks palielināta līdz 146 430 kvadrātmetriem.

Paralēli estrādes izbūves darbiem, tiks izbūvēta svētku nodrošināšanai nepieciešamā infrastruktūra  – elektroapgādes, ūdensapgādes, kanalizācijas un lietus novadīšanas tīkli Ostas prospektā un Atpūtas alejā; Jančevska prospektā līdz zaļajam teātrim; helikoptera nosēšanās laukums ārkārtas gadījumiem; jauns piebraucamais ceļš no Viestura prospekta līdz esošiem dalībnieku autobusu stāvlaukumiem.

Tiks ierīkotas jaunas dalībnieku pulcēšanās vietas, ūdens pieslēguma vietas, papildus mobilo tualešu un izbraukumu tirdzniecības vietas gar Ostas prospektu un Atpūtas aleju. Tāpat paredzēts ar elektrību nodrošināt Ostas prospekta malu.

Ja šobrīd tribīnēs satilpst 7510 koristi, tad 2018.gadā svētkos būs 9802 koristus vietas, no kuriem 2292 tiks izvietoti pagaidu koka tribīnes. Savukārt skatītāju lauka jaunā platība būs 22 197 kvadrātmetri, kuros būs nodrošinātas sēdvietas 30 516 skatītājiem pašreizējo 23 000 sēdvietu vietā.

Tāpat projektā plānots izveidot četrus torņus, kas nodrošinās apgaismojumu estrādē, turklāt tajos būs radio un televīzijas pieslēguma akas. Turklāt zem jaunā skatītāju laukuma plānots izbūvēt divu līmeņu telpas, kurās būs ierīkotas gan tualešu telpas, kas nodrošina 30 000 apmeklētāju vajadzības, gan platības dažādām tirdzniecības vietām, lai to radītā skaņas netraucētu koncerta akustikai. Šajā vietā būs izvietoti arī medpunkti un informācijas centrs.

Pirmās kārtas izmaksas kopā ar pievienotās vērtības nodokli ir 32 miljoni eiro. No tiem 43% finansējuma paredzēti skatītāju laukam, 22% skatītāju lauka aprīkojumam, 25% piebraucamajiem ceļiem un 10% ārējiem inženiertīkliem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti