Memoriālie muzeji rīko ekskursiju «Austrumu ceļš»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Četri memoriālie muzeji Rīgā 2.decembrī rīko kopīgu ceļojumu „Austrumu ceļš”. Tajā varēs iepazīt gan austrumnieciskas izcelsmes priekšmetus un mākslas darbus, kas glabājas rakstnieku un mākslinieku memoriālajos muzejos, gan autoru daiļrades austrumu motīvus un tēmas.

Maira Valtere par ekskursiju "Austrumu ceļš"
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Ceļojums sāksies plkst. 12 Aleksandra Čaka memoriālajā dzīvoklī ar stāstu „Septiņas retas japāņu grafikas – dāvana Čakam”, bet tālāk ceļš vedīs uz Andreja Upīša muzeju, Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzeju un noslēgsies nule atjaunotajā Jāņa Akuratera muzejā. Ekskursija ir par maksu.

„Muzeju kolekcijās glabājas daudz un dažādas lietas, bet izrādās, ka katrā muzejā ir arī kaut kas no Austrumiem, jo mūsu autori ir interesējušies par Austrumu kultūru. Ir lietas, ko viņiem kāds ir atvedis kā suvenīru,” atklāj Jāņa Akuratera muzeja speciāliste Maira Valtere.

Piemēram, Čakam piederēja septiņas japāņu grafikas, ko viņam uzdāvināja mākslinieks Jānis Plase, kurš šos darbus ieguva ieguva no krievu futūrista Vladimira Burļuka un 1920. gadā atveda uz Latviju.

Andreja Upīša muzeja darbinieki savukārt iepazīstinās ar atsevišķiem austrumnieciskas izcelsmes priekšmetiem, kas grezno rakstnieka istabas, un Rūdolfa Egles un Andreja Upīša kopdarbu - "Pasaules rakstniecības vēsture” (1930-1934) -, kura 1. sējumā ir Andreja Upīša rakstītās nodaļas par arābu, persiešu, babiloniešu-asīriešu, semītu, turku, indiešu, japāņu u. c. austrumu tautu un kultūru literatūru.

Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā varēs uzzināt par austrumu motīviem Romana Sutas daiļradē. Bet ekskursija noslēgsies Jāņa Akuratera muzejā ar pasākumu „Indijas valdzinātie”.

„Akuraters arī ir interesējies par Austrumiem. Muzeja kolekcijā ir gan ķīniešu dzejas grāmatas, gan viņam pašam ir stāsts „Indietis”. To ceļojuma noslēgumā lasīs aktieris Kaspars Dumburs, bet indiešu dejas izpildīs deju studijas "Bharata” skolotāji Larisa Podskočaja un Gaura Nataraj. Indiešu dejas Akuratera muzejā – tas laikam būs pirmo reizi,” atzīst Valtere.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti