Melbārde rosina ieviest uzlabotu Igaunijas modeli radošo personu aizsardzībai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Kultūras ministre Dace Melbārde (Nacionālā apvienība, NA) rosina ieviest uzlabotu Igaunijas modeli radošo personu sociālajai aizsardzībai krīzes situācijā.

Latvijas Televīzijas diskusijā „100g kultūras. Diskusija”, kurā piedalījās trīs partiju pārstāvji, Melbārde pavēstīja, ka drīzumā taps likumprojekts, kas definēs radošo personu statusu un arī galvenās sociālās problēmas, piemēram, bezdarbu.

NA piedāvā radīt mērķprogrammu, lai atbalstītu radošās personas krīzes situācijās, šis atbalsts tiktu pārskaitīts radošajām organizācijām pēc noteiktas finansējuma aprēķināšanas formulas. Aplēses liecina, ka gadā šādai programmai vajadzētu 354 tūkstošus eiro. Šāds modelis ir Igaunijā, taču Melbārde rosina to uzlabot.

„Igaunijā, ja nokļūst krīzes situācijā, viņš [radošā persona] saņem minimālo algu un savā ziņā viņš neko nedara, bet mēs gribam, lai tas ir kā valsts pasūtījums radošam cilvēkam, piemēram, viņam ir iespēja kultūrizglītības iestādē kaut ko darīt. Tā drīzāk ir kā stipendija ar konkrētu mērķi,” ieceri klāstīja kultūras ministre.

Šī priekšlikuma īstenošana dzīvē gan ir atkarīga no jaunās koalīcijas un tās attieksmes pret kultūru, piebilda Melbārde.

Arī pārējie diskusijas dalībnieki – „Saskaņas” pārstāvis Sergejs Dolgopolovs un „No sirds Latvijai” (NSL) pārstāvis Arno Marnics – pauda atbalstu šim priekšlikumam. „Saskaņa” uzskata, ka radošajām personām jābūt pašnodarbinātām personām ar mazāku nodokļu slogu.

Realizācija atkarīga no pārējo partneru attieksmes, no tā, kāda būs koalīcijas attieksme pret kultūru.

Savukārt, runājot par Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) finansēšanu, gan „Saskaņa”, gan Nacionālā apvienība uzskata, ka fonda budžets jāveido, atvēlot tam konkrētu daļu no akcīzes un azartspēļu nodokļiem.

Tikmēr attiecībā uz kultūras būvēm un infrastruktūru gan „Saskaņa”, gan NSL par prioritāru uzskata Mežaparka estrādes atjaunošanu, bet „Saskaņa” - vēl arī Deju svētku norises vietas radīšanu.

Izdzirdot „Saskaņas” atbalstu Mežaparka estrādes rekonstrukcijai, Melbārde neslēpa prieku, ka beidzot Rīgas dome ir paudusi atbalstu šai iecerei.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti