Krustpunktā

Preču kvalitātes atšķirības Rietumeiropā un jaunajās ES dalībvalstīs. Iespēja to mainīt

Krustpunktā

Referendums Katalonijā un ES amatpersonu reakciju uz šiem notikumiem

Saruna par kultūru un mediju politiku. Studijā kultūras ministre Dace Melbārde

Melbārde: Kultūras ministrijas infrastruktūru prioritāte nr.1 ir Nacionālā koncertzāle

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Nacionālā koncertzāle ir Kultūras ministrijas (KM) infrastruktūru prioritāšu pirmajā vietā, Latvijas Radio raidījumā „Krustpunktā” norāda kultūras ministre Dace Melbārde.

Dace Melbārde par Vāgnera zāli un Nacionālo koncertzāli
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

„Mums faktiski numur viens prioritāte šobrīd ir Nacionālā koncertzāle. Es nekad neesmu kautrējusies to teikt,” runājot par infrastruktūras būvniecību, saka Melbārde.

Šobrīd valdība ir pieņēmusi lēmumu dot Kultūras ministrijai uzdevumu izstrādāt publiskās-privātās partnerības modeli koncertzāles būvniecībai, tāpat ir rezervēts finansējums Eiropas fondu ietvaros.

„Tuvākajā laikā mums ir ar šo ziņojumu jādodas uz Ministru kabinetu. Šobrīd jau auditoru kompānija, kas ir iepirkuma rezultātā noskaidrota, visus nepieciešamos aprēķinus veic,” atklāj ministre.

Runājot par Vāgnera zāli, ministre apliecina, ka KM no savas puses atbalsta privātās-publiskās partnerības modeli, lai nodrošinātu Vāgnera zāles attīstību, taču vērš uzmanību uz to, ka šāds modelis nākotnē var ietekmēt fiskālo telpu, jo agri vai vēlu nauda privātajam partnerim būs jāatmaksā no valsts budžeta.

„Kultūras ministrija ir arī veikusi sociāli ekonomisko izvērtējumu šim te privātās-publiskās partnerības modelim, kā tas varētu aptuveni funkcionēt. Tāpat Kultūras ministrijā strādā arī darba grupa,” stāsta Melbārde.

Šobrīd informatīvais ziņojums ir iesniegts Finanšu ministrijā, kas ir lūgusi veikt precizējumus, jo pagaidām „nav pietiekami plaši pārstāvēta kultūras funkcija”. Tai jābūt plašāk pārstāvētai, uzskata Finanšu ministrija. Šobrīd notiek darbs pie šīs informācijas sagatavošanas, atklāj ministre.

„Šajā gadījumā es saprotu arī Finanšu ministriju, jo no 2020., 2021.gada ir jāuzņemas papildus fiskālā slodze, kas ir vismaz viens miljons [eiro] gadā, lai atmaksātu privātās investīcijas. Tas viss ir jāskata uzreiz kontekstā ar visa budžeta veidošanas procesu,” skaidro Melbārde. „Kaut kādā brīdī šis finansējums nonāk konkurencē ar citām Kultūras ministrijas institūciju infrastruktūras attīstības vajadzībām.”

Ministre atzīst, ka ir grūti izvēlēties prioritāro objektu secību – vai, piemēram, izvēlēties izstāžu zāli „Arsenāls”, kas brūk kopā, vai Vāgnera zāli.

„Tās ir ārkārtīgi sāpīgas izvēles,” piebilst ministre. Pēc viņas domām, pareizāk būtu atrast līdzekļus un renovēt visus objektus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti