Melbārde: Kultūras iestādes diemžēl ir būvniecības slikto ieradumu ķīlnieces

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Kultūras iestādes diemžēl jau kādu laiku ir visu būvniecības slikto ieradumu ķīlnieces, Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā", komentējot situāciju ar ēkām, kuras gaida uz renovāciju vai atrodas renovācijas procesā, atzīst kultūras ministre Dace Melbārde (Nacionālā apvienība).

Atbildot uz Latvijas Radio raidījuma "Kultūras Rondo" žurnālistes Ingvildas Strautmanes jautājumu par Jaunā Rīgas teātra drošību, aizvien uzturoties Lāčplēša ielas ēkā, ministre norāda, ka ēka ir pārbaudīta, un tā ir droša, taču neapšaubāmi - sliktā stāvoklī, tāpēc arī nepieciešama renovācija un rekonstrukcija.

Savukārt stāstot par Tabakas fabriku, kuras renovāciju aizkavēja dažādas likstas, Melbārde informēja, ka šobrīd VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) ir vienojušies ar būvnieku par projekta turpināšanu.

"Šobrīd Valsts nekustamie īpašumi sola Kultūras ministrijai, ka Jaunais Rīgas teātris varēs pārvākties vasarā. Mēs ļoti ceram, ka kādreiz šie solījumi tiks izpildīti un īstenosies dzīvē," uzsver ministre.

Tāpat VNĪ sola, ka 2018.gads kā termiņš JRT telpu rekonstrukcijas pabeigšanai joprojām ir spēkā.

"Protams, mēs skatāmies uz to ar zināmu skepsi, jo kultūras iestādes diemžēl jau kādu laiku ir visu būvniecības slikto ieradumu ķīlnieces," saka Melbārde.

Pēc ministres domām, šo situāciju pamatā radījušas divas problēmas - pirmkārt, iepirkumi un iepirkumu pārsūdzības, otrkārt, tas, ka bieži šie būvprojekti nav pietiekoši veiksmīgi sagatavoti, un būvniecības laikā parādās novirzes, kuras ievelk procesus.

Ministre atzīst, ka ir virkne ar būvniecību un iepirkumiem saistītu risināmu lietu, kas pārsniedz Kultūras ministrijas kompetenci.

Jau ziņots, ka VNĪ 11.augustā sāka vienpusēju būvniecības līguma izbeigšanas procesu ar būvuzņēmēju "RBSSKALS Būvvadība" un apturēja būvdarbus Miera ielā 58a. Būvuzņēmējs ilgstoši nebija iesniedzis VNĪ līguma saistību izpildes garantiju pilnā apmērā. Veicot regulāru objekta apsekojumu, VNĪ arī konstatēja, ka būvdarbu izpilde atpaliek no līgumā noteiktā darbu izpildes grafika, tādējādi nenodrošinot būvdarbu pabeigšanu, pieņemšanu ekspluatācijā un nodošanu VNĪ noteiktajā termiņā.

Savukārt "RBSSKALS Būvvadība" iesniedza oficiālu lūgumu finanšu ministrei izvērtēt VNĪ vadības atbilstību ieņemamajam amatam. Uzņēmums arī izvērtē iespēju vērsties ar iesniegumu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā saistībā ar līguma vienpusēju laušanu par darbiem bijušajā Tabakas fabrikā.

VNĪ un "RBSSKALS Būvvadību" panāca vienošanos par būvdarbu atsākšanu septembra vidū.

Projekta darbu kopējā līgumcena ir 1 999 590,27 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Pilna intervija ar Daci Melbārdi

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti