Rīta Panorāma

Intervija ar Jāni Timmu

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Jāni Ikstenu

Intervija ar Daci Melbārdi

Melbārde: Gaismas pilī ieliktas sabiedrībai svarīgas vērtības

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

"Līdz ar Gaismas pils uzbūvēšanu Latvijas sabiedrība ir ieguvusi pilnīgi jauna tipa kultūras būvi, kas patiešām ir būvēta 21.gadsimta cilvēka vajadzībām", intervijā raidījumā "Rīta Panorāma" norāda kultūras ministre Dace Melbārde, skaidrojot, ka Gaismas pilī ieliktas sabiedrībai svarīgas vērtības – atvērtība, pieejamība, daudzfunkcionalitāte.

Tāpat kultūras ministre intervijā izceļ arī plašās jaunrades iespējas koncertzālē un izstāžu zālēs jaunās Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēkā. Pēc Melbārdes domām, Gaismas pils ir vieta arī diskusijām

„Tā nešaubīgi ir vieta sabiedriskām diskusijām, tai skaitā arī augsta starptautiska līmeņa pasākumiem,” uzsver ministre, atgādinot, ka Gaismas pils 2015.gadā kļūs par Eiropas prezidentūras centrālo vietu.

„Tā nešaubīgi ir ēka, kas palīdz reprezentēt mūsu valsti, uzņemt augstākās amatpersonas,” turpina Melbārde.

Ministri personīgi uzrunājot bērniem atvēlētā bibliotēkas daļa. Melbārde uzskata, ka veids, kā šīs telpas izveidotas, noteikti mudinās bērnus nākt vēl un tas veicinās lasītprasmi un interesi par grāmatām.

„Arī no arhitektoniskā – telpiskās plānošanas viedokļa Latvija un īpaši Rīga ir ieguvusi jaunu kvalitāti un skaistu vaibstu Rīgas sejā, kas Rīgu veido jau kā tādu 21.gadsimta pilsētu,” norāda Melbārde.

Kā būtisku lietu ministre min arī to, ka ar Gaismas pils palīdzību „mēs esam parādījuši, kā ar kultūru var mainīt vides kvalitāti”.

Runājot par kultūras infrastruktūras nākamajiem projektiem – Laikmetīgās mākslas muzeja un akustiskās koncertzāles celtniecību, ministre atgādina, ka Nacionālās attīstības plānā šie projekti ir iekļauti un Kultūras ministrija aktīvi pie tiem strādā, taču ir jautājums par iespējām un finansēšanas modeļiem.

„Jāsaka, ka mēs esam bijuši salīdzinoši sekmīgi līdz šim, jo mums ir izdevies Latvijas un Eiropas Savienības partnerības līgumā iekļaut jaunas infrastruktūras izveides ideju,” stāsta ministre, skaidrojot arī nosacījumus. Abu pušu domas gan atšķiras projektu apjomu jautājumā, taču Kultūras ministrijai ir idejas par risinājumu, atklāj Melbārde, uzsverot, ka ir jādomā par daudzveidīgiem finanšu avotiem, proti, privāto investoru piesaisti.

Un vispār mums Latvijā vairāk vajadzētu nākotnē domāt par to, kā mēs kombinējam valsts, pašvaldību, privātā [sektora] un Eiropas Savienības finansējumu, veidojot šādus lielus publiskus objektus,” atzīst Melbārde.

Kā iepriekš jau vēstīts, 28.augustā ar plašu programmu norisināsies Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunās ēkas Gaismas pils atklāšanas nedēļas Novadu diena.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti