Medicīnas vēstures muzejā diskutēs par vientulību un mākslu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja (MVM) "Facebook" vietnē 26. oktobrī pulksten 18.00 tiešraidē notiks sestā MVM saruna “Kā izstāstīt neizstāstāmo? Vientulība un māksla”. Sarunā sociālantropoloģe Anna Žabicka, ārste psihoterapeite Agnese Sperga un režisore Adriāna Roze diskutēs par faktoriem, kas veicina vientulības sajūtu un mākslas dziedinošo potenciālu, informēja MVM pārstāvji.

Pētījumi liecina, ka ieilgusi vientulības sajūta, ko parasti rada nozīmīgu un dziļu attiecību trūkums vai to nepietiekama intensitāte, nopietni ietekmē cilvēka veselību un var veicināt dažādas slimības. Tas ir paaugstināts risks piedzīvot depresiju, trauksmi, demenci un insultu, lielāka iespēja slimot ar sirds un asinsvadu slimībām un pāragri nomirt, akcentēja MVM.

Sarunā kopā tiks saistīta cilvēku psihisko un emocionālo veselību ar mākslu. Diskusijā skaidros, cik liela nozīme vientulības sajūtu apzināšanai, izteikšanai un nosaukšanai vārdā ir mākslai un kultūrai? Vai mākslas darbi var dziedināt gan plaisas sabiedrībā, ko rada problēmas apzināšanās, gan vientuļos? Vientulība skar visas vecuma grupas, taču pēdējā laikā jo īpaši runā par jaunu cilvēku vientulību. Kādi sociāli un kulturāli faktori veicina cilvēku vientulības sajūtu? Vai un kā ir iespējams pamanīt otra vientulību un cik liela atbildība un loma pieaugošā vientulībā ir mums kā sabiedrībai?

MVM sarunu cikla centrā ir diskusija par veselības jēdzienu. Veselība, ko mēs izdzīvojam, ir daudzslāņaina un mainīga atkarībā no to ietekmējošiem faktoriem, kas ne vienmēr ir medicīniski. Sarunu cikla ietvaros kopā ar medicīnas un sociālo zinātņu ekspertiem un jomas profesionāļiem pievēršas tādām tēmām kā veselības nevienlīdzība Latvijā, narkotikas lietojošu cilvēku vieta sabiedrībā un viņu piekļuve veselības aprūpei, pilsētvides ietekme uz veselības uzvedību, ēdienu un pārtikas ķēdēm, kā arī vientulība, seksuālā veselība un seksualitāte, norādīja MVM.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti