Mecenāti piesardzīgi pret turpmāko sadarbību ar LNO

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Viens no Latvijas Nacionālās operas (LNO) jaunās valdes daudzajiem izaicinājumiem būs noturēt līdzšinējos sponsorus. Pēc Andreja Žagara atlaišanas vairāki lielie operas atbalstītāji jau izlēmuši nogaidīt ar turpmāko atbalstu, kamēr jaunā operas vadība sevi pierādīs darbos. Operas valdes priekšsēdētāja Inese Eglīte norādījusi, ka tikšanās ar operas sponsoriem būs viens no viņas pirmajiem darbiem.

Nesponsorējām Andreju Žagaru, bet Latvijas Nacionālo operu, tomēr pašlaik nav pārliecības, ka opera spēs saglabāt līmeni, kas bija sasniegts Žagara laikā. Tā lēmumu iepauzēt ar atbalstu operai komentē viena no operas patroniem „Grindex" vadītājs Kirovs Lipmans.

Lipmans pagaidām nezina, cik ilgu „pārbaudes laiku" dos jaunajai operas valdei sevi pierādīt. Atgriežoties no ārzemēm, tikšoties ar jauno vadību un, ja gūs pārliecību, ka opera ir drošās rokās, ar laiku varētu pārdomāt.

Aizturēt nākamo līgumu pagaidām noskaņota arī viesnīcas „Neiburgs" īpašniece Andra Neiburga, tā viņa atzinusi aģentūrai LETA. Savukārt lielākā operas sponsora „Latvijas Gāze" prezidents Adrians Dāvis Žagara nomaiņu skarbi kritizējis, savu lēmumu par tālāko sponsorēšanu solot paziņot 18.septembrī.

Skaidrības pašlaik nav arī, piemēram, ar LMT atbalstu operai nākamajā gadā. Kā Latvijas Radio sacīja LMT prezidents Juris Binde, publiskajā telpā ir pārāk maz objektīvas informācijas, lai vērtētu notiekošo, tomēr skaidrs, ka šādi skandāli nedara godu ne Latvijas valstij, ne Latvijas kultūrai. Binde norāda, ka LMT sadarbība ar operu ilgst jau daudzus gadus, un katru gadu opera no jauna iesniedz savu nākotnes redzējumu.

„Šobrīd iepriekšējais līgums ir beidzies,” norāda Binde. „Par nākamo iespējamo sadarbību mēs vēl līdz šim no Nacionālās operas nekādus priekšlikumus neesam saņēmuši. Kad šie priekšlikumi būs, tad skatīsimies, vērtēsim.”

Jaunā operas vadītāja Inese Eglīte šorīt Latvijas Televīzijā atzina, ka saprot operas sponsorus, tomēr nedomā, ka viņus interesē Žagars, bet gan izcila opera. Līdzīgi uzskata arī LNO Fonda izpilddirektore Līga Zariņa-Domka:

„Operas ziedotājus un atbalstītājus interesē izrādes, programmas un notikumi, kas notiek operā, nevis tieši Žagara kungs.”

Operas fonda pārstāve saka - pēc notikušā iepauzēs visi sponsori, un tā ir normāla rīcība, jo nevienam uzņēmumam nevajag skandālu. Tālāk jau viss būs atkarīgs no jaunās valdes spējas runāt ar atbalstītājiem un ieinteresēt tos.

Kā ziņots, 30.augustā tika nosaukta LNO jaunā valde. Konkursa komisijas ieteiktais Andrejs Žagars jaunās valdes sastāvā nebija iekļauts. Turpmāko nedēļu abas puses - Kultūras ministrija un Žagara atbalstītāji - iesaistījās asā vārdu apmaiņā. Konflikta beigu fāzē kultūras ministre pieņēma lēmuma atlaist no LNO direktora amata Žagaru, kurš savukārt paziņoja par nodomu vērsties pret ministri tiesā. Ceturtdien, pieprasot ministres skaidrojumu, konfliktā iesaistījās premjerministrs Valdis Dombrovskis. Pēc partijas "Vienotība" valdes sanāksmes premjers paziņoja, ka pieprasīs kultūras ministres atkāpšanos no amata.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti