Mazo bibliotēku atbalstam rīko dzejas un mūzikas vakarus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Mazās lauku bibliotēkās no Gatartas līdz Līkupēniem notiks pieci dzejas un alternatīvās mūzikas vakari, lai apliecinātu mazo kultūras iestāžu nozīmību lauku apvidos. Oriģināldzeju lasīs Guntars Godiņš, Madara Gruntmane, Raibīs un Toms Treibergs, jaunu albumu prezentēs grupa "Nielslens Lielsliens", informēja biedrībā “Drustu acs”.

Kamēr "Gaismas pils" Rīgā ir uzmirdzējusi ar lielu apmeklētāju interesi un regulāriem pasākumiem, tikmēr laukos klusi spīd daudzas mazās "gaismas pilis", kur vairāk varētu būt kā vienu, tā otru. 

Pagastu bibliotēkās daudzviet bibliotekāres savus tiešos pienākumus apvieno ar telpu uzkopšanu, malkas nešanu, kurināšanu un rūpēm par datoriem, elektroierīcēm. Daudzviet mazās bibliotēkas ir ciema vienīgās sabiedriskās vietas, kur ārpus mājas var pabūt siltumā un satikt cilvēkus, parunāties, pārspriest jaunumus arī tad, ja ciema kafejnīca, benzīntanks un pēdējais veikals ir likvidēts. 

2018. gada sākumā presē izskanēja kampaņa Limbažu novada bibliotēku tīklā, kuras ietvaros pašvaldība meklēja iespējas samazināt tēriņus, ko tā velta bibliotēku darbībai. Kā vēstīja LSM.lv, pagājušajā ziemā Limbažu novada Stienes, Straumes un Skultes bibliotēkās tika būtiski samazināts darba laiks.

Limbažu novadā notikušais nav izņēmums. Arī citos novados notiek "konsolidācija", pašvaldības samazina finansējumu, darba laikus. Bibliotēkas pārtop par lielāku iestāžu filiālēm vai ārējās apkalpošanas punktiem, kā arī tiek domāts par to slēgšanu. 

Lai arī iedzīvotāju skaita kritums ir saprotams arguments šādai rīcībai, daudzviet netiek gādāts par iedzīvotāju un lasītāju pamudināšanu izmantot bibliotēkas pakalpojumus, iedzīvotāji nesaņem informāciju par jaunākajām grāmatām, žurnāliem un interneta resursiem.

Mūsdienu tautas mūzikas grupa "Nielslens Lielsliens" janvārī izdod albumu "Kad Kniebējs Kniebj". Lai pievērstu uzmanību piecām mazām Latvijas "gaismas pilīm", "Nielslens Lielsliens" albumu prezentēs piecos pasākumos ar aktuālu dzejnieku piedalīšanos.

Pasākumu ietvaros uzstāsies dzejnieks un tulkotājs Guntars Godiņš, kuram 2018.gadā klajā nācis igauņu eposa "Kalevdēls" tulkojums. Piedalīsies Madara Gruntmane, kurai pērn izdots otrais dzejoļu krājums "Dzērājmeitiņa", un latgaliski rakstošais Raibīs jeb Oskars Orlovs, kam 2017.gadā klājā nāca krājums "Pistacejis". Dzejnieku četrotni noslēdz Toms Treibergs - etīžu teātra "Nerten" aktieris un režisors. Viņš šobrīd veido savu trešo dzejas grāmatu, un 2018. gadā ir vadījis radio raidījumus par daudzu un dažādu Latvijas bibliotēku piedāvājumu.

Dzejas un mūzikas vakari mazās lauku bibliotēkās, ieeja bez maksas: 18. janvārī Gatartas bibliotēka, Gatarta, Drustu pagasts, Raunas novads. Dzejas lasījums – Raibīs, koncerts – “Nielslens Lielsliens”. 19. janvārī Vecumu bibliotēka, Borisova, Vecumu pag., Viļakas novads. Dzejas lasījums – Raibīs, koncerts – “Nielslens Lielsliens”. 26. janvārī Stienes bibliotēka, Skultes pagasts, Limbažu novads. Dzejas lasījums – Guntars Godiņš, koncerts – “Nielslens Lielsliens”. 1. februārī Umpārtes bibliotēka, Vecumnieku pagasts, Vecumnieku novads. Dzejas lasījums – Toms Treibergs, koncerts – “Nielslens Lielsliens”. 2. februārī Līkupēnu bibliotēka, Veclīkupēni, Rubas pagasts, Saldus novads. Dzejas lasījums – Madara Gruntmane, koncerts – "Nielslens Lielsliens".

Vakaru noslēgumā – diskusija par attiecīgās bibliotēkas aktualitātēm, attīstības iespējām.
Pasākumu vakarus rīko biedrība "Drustu acs", finansiāli atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds un Saldus novada pašvaldība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti