Kultūras ziņas

Jaņa Rozentāla muzejā atklās jaunu izstādi

Kultūras ziņas

Ērģeļmūzika pārtop koncertmeditācijās

Iemūžina vēl dzīvās lībiešu tradīcijas

Mazirbē izstādē un animācijā iemūžina vēl dzīvās lībiešu tradīcijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Lībiešu tautas namā Mazirbē šobrīd skatāma audiovizuālā ekspozīcija "Lestu nakts". Tā tapusi pateicoties dokumentālo filmu režisorei Ievai Ozoliņai, kura pati šovasar sastopama lībiešu krastā. Vietu, kur viņa pavada vasaras, režisore grib iepazīt vairāk, un ļaut to atklāt citiem. Šonedēļ režisore arī mācīja animācijas mākslu bērniem.

Leste jeb bute ir lībiešu krasta zivju karaliene, kas piekrastes ļaudīm palīdzējusi izdzīvot gan gaišākos, gan arī drūmākos laikos. Lestu zvejošanas un pagatavošanas īpatnības joprojām ir dzīvas, un tās režisore Ieva Ozoliņa vēlējās parādīt savā jaunākajā audiovizuālajā ekspozīcijā: "Mēs varam izsekot tam, kādai jāizskatās butei, kā viņa jātīra pareizi, kādiem instrumentiem jābūt, kā jākūpina, un šeit ir arī tāda sadaļa kā zvejnieku laika vērojumi, jo jūra ir liela un nežēlīga. Un zvejniekam jābūt ļoti uzmanīgam un attapīgam, lai varētu ar jūru cīkstēties."

Savam darbam režisori iedvesmoja 1943. gadā vāciešu veikta ekspedīcija un arhitektūras studenta Aleksandra Beltes pieraksti. Ekspozīcijā jūras mistiku papildina jūras bullītis, kas vienmēr ar galvu rāda uz ziemeļiem, un dokumentāls video stāsts par trim varoņiem – Pitraga Andri, kurš kūpina zivis, bet pašam no jūras bail, Keheres kundzi, kam zivis ir visur, izņemot desertus, un piekrastes zvejnieku Māri.

Tikmēr lībiešu tradīcijas dzīvas tur arī lībiešu bērni, kuri jau vairākus gadus Mazirbē ierodas nometnē. Šogad Ieva Ozoliņa kopā ar biedrību "Multenkulten" viņiem māca stop motion animāciju.

Ieva Ozoliņa lībiešu krastā ir ienācēja un šeit vēlas izpētīt arvien vairāk un atklāt to cilvēkiem. Darbs tieši ar lībiešu bērniem ir īpašs, jo viņi ir motivēti un ar misijas apziņu. Par spīti pavēlam vakaram, bērni vēl darbojas pie saviem varoņiem, lai galarezultātā animētu lībiešu skaitāmpantiņu.

Animācijas filmiņa pirmizrādi piedzīvos jau šonedēļ, bet audiovizuālā ekspozīcija būs apskatāma ne tikai sestdien, 6. augustā, Lībiešu svētkos, bet līdz pat 20. augustam, un tad tā tālāk aizceļos uz Ventspils autoostu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti