Mauriņas piemiņas istabas saņem dāvinājumā rakstnieces privātās mantas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Zentas Mauriņas piemiņas istabās Grobiņā 15. augustā, dienā, kad Zentas svin vārda dienu, notiks pasākums “Svinības pie Zentas galda”. Centrālais notikumus šajā pasākumā būs svinīga dāvinājuma nodošana. Vairākas lietas, kas piederējušas Zentai Mauriņai, atceļojušas no Vācijas. Arī plašu atskaņotājs.

Mauriņas piemiņas istabas saņem dāvinājumā rakstnieces privātās mantas
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Radio ar plašu atskaņotāju ir viens no dāvinājumiem, kas tagad glabāsies Zentas Mauriņas piemiņas istabās, stāsta vadītāja Maija Rolava. Iekārta ir ļoti labā stāvoklī, tāpēc tā lieliski kalpos piemiņas istabu vajadzībām. Dāvinājums nāk Vācijā dzīvojošās Haidelores Heringas, kura savulaik desmit gadus strādājusi pie Zentas Mauriņas, organizējot viņas lekcijas. Viņa Mauriņas piemiņas istabām dāvinās arī citas rakstnieces privātās mantas.

„Mums šobrīd ir seši priekšmeti – galds un arī šis lielais "Siemens" radio ar plašu atskaņotāju. Zenta Mauriņa bija kaislīga mūzikas mīļotāja, turklāt viņai piederēja milzīga plašu kolekcija. Mūziku viņa klasificē atbilstoši savam emocionālaj stāvoklim. Viņa rakstīja, ka mūzika viņai ir kā  dziedināšana,” stāsta Rolava.

Zentas Mauriņas piemiņas istabu vadītājai Maijai Rolavai ir plašas zināšanas un dziļa pietāte pret rakstnieces dzīves gājumu un tām gara dāvanām, ko nākamajām paaudzēm atstājusi Zenta Mauriņa, turklāt tieši Grobiņai viņas dzīvē ir liela nozīme.

„Zenta Mauriņa šeit nodzīvoja 21 gadu. Savās bērnības atmiņās viņa šo vietu un māju, ar adresi Lielā iela 84 min kā nesatricināmu vietu, kā cietoksni, kur viņa jutusies drošībā, neraugoties uz bērnībā piedzīvotajām fiziskajām un psihiskajām ciešanām, slimību un atstātajām sekām agrīnā vecumā. Šī vieta bija kā oāze, kur viņai augt un domāt savas pirmās patstāvīgās domas,” turpina Rolava.

Grobiņas kultūras organizatore Inese Gusta uzsver, ka tieši Zentas Mauriņas istabā notiek kultūras pasākumi ar vislielāko pievienoto vērtību. 15. augustā turpmāk tiks svinēta Zentas vārda diena - godināta izcilā latviešu rakstniece un literatūras vēsturniece Zenta Mauriņa.

„Kultūras pasākumu aizsācēja šajās istabās ir Zentas Mauriņas mamma Melānija, kura šeit rīkoja saviesīgus pasākumus, un mēs ļoti vēlamies turpināt tradīciju. Viņa bija pianiste Godinot Melāniju Mauriņu, šeit ir jāskan mūzikai,” uzsver Inese Gusta.

Pasākumā laikā 15. Augustā Zentas Mauriņas piemiņas istabās gaidāms koncerts, kurā uzstāsies Londonas karaliskās operas čelliste Ļubova Ulubuševa, kas reiz jau ciemojusies un koncertējusi Z. Mauriņas piemiņas istabās. Notiks arī tikšanās ar režisoru Bruno Aščuku un radošo grupu, kas strādā pie filmas par Z. Mauriņas vīru rakstnieku Konstantīnu Raudivi.

Jāpiebilst, ka līdz šim piemiņas istabās, kas atvērtas jau divdesmit gadus, nebija Zentas Mauriņas vai viņas vecāku mēbeļu vai personisko mantu, tāpēc saņemtais dāvinājums ir īpašs notikums.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti