Martā apmeklētājiem durvis vērusi atjaunotā Alsungas Amatu māja

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Martā apmeklētājiem durvis vērusi atjaunotā Alsungas Amatu māja, līdz ar to līdzšinējie Amatu mājas iemītnieki ir tikuši pie labiekārtotām telpām, kā arī iegūtas papildus vietas kopradei un biedrību darbības nodrošināšanai. Turpmāk Amatu mājā darbosies tūrisma informācijas centrs, izstāžu zāle un trīs pastāvīgas ekspozīcijas – suitu dzīvojamā istaba, virtuve un katoļu priesteru tērpi.

Martā apmeklētājiem durvis vērusi atjaunotā Alsungas Amatu māja
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

„Šī telpa vēl ir tukša, bet šeit darbosies Viedais ciems. Biedrība varēs sanākt uz sapulcēm, nolikt bērniem rotaļlietas, ir doma, ka šīs telpas varēs izmantot kā kopstrādes telpas,” tūrisma mārketinga speciāliste Inga Bredovksa izrāda jaunās un izremontētās telpas ēkas otrajā stāvā.

Tagad šeit biedrības un amatnieki varēs darboties pilnīgi citos apstākļos, ar piemērotu apgaismojumu un citām vajadzībām. Kopumā remontdarbu veikšanā investēti 394 287,14 eiro, no kuriem 370 319 eiro valsts budžeta līdzekļi (aizņēmums pašvaldībai prioritārā investīciju projekta īstenošanai) un 23 968,14 eiro Kuldīgas novada pašvaldības līdzfinansējums.

Tūrisma mārketinga speciāliste Inga Bredovska
Tūrisma mārketinga speciāliste Inga Bredovska

„Ir noticis vērienīgs remonts, viss ir tīrs un skaists. Te pēdējais remonts bija pirms aptuveni 50 gadiem, kad te saimniekoja skola, nevar pat pieklājīgi pateikt, kā te izskatījās. Esam saglabājuši koka durvis, un neesam pirkuši kādus sliktas kvalitātes izstrādājumu,” stāsta Bredovska.

Uzrunāju keramiķi Viju Biksi, kura darbojas keramikas darbnīcā, tagad viņiem ir sakoptas telpas. Arī pašam pulciņam „Alsungas keramika” izdevies īstenot dažādus projektus, stāsta Vija.

„Faktiski viss te ir par projektu naudu iegādāts, plaukti, skapīši galdi. Teterevu fonds mums paši piedāvāja trīs galdus, mums ir sava virpa, glazējamā iekārta un krāsns, viss mums ir, tikai atliek strādāt, jāsagaida materiālus kad atvedīs. Ar to kovidu bija pauze. Esam visi dikti noilgojušies būs kopā un darboties,” atzīst keramiķe.

Tūrisma mārketinga speciāliste Inga Bredovksa turpina izrādīt Amatu mājas telpas un stāsta par kādu īpašu dāvinājumu, kas tagad būs apskatāms Amatu mājā.

„Šeit arī tiks iekārtots, saimniekos biedrība „Suitu kultūras mantojums” redzam kādu īpašu tērpu, kas iegūts no senas pūru lādes, kas piederējis suitenei. Ir šūts speciāls uz Rīgu braucamais tērps. Ir īpaša žaketīte un svārki, korsete. Mazliet restaurēs un tā rādīs, ka nav bijuši tikai tautas tērpi, bet smalks kostīms,” rāda Bredovska.

Amatu mājā pa gabalu jau smaržo tikko ceptie sklandrauši, kā tad bez tiem. Tos cepusi Skaidrīte Nagliņa. Viņa biedrībā „Etniskais kultūras centrs „Suiti”” darbojas jau divdesmit gadus, no paša dibināšanas brīža. Skaidrīte izrāda suitu ķēķi.

„Te pat pats prezidents šinī ķēķī ir skalndraušus ēdis. Pašā Ziemassvētku vakarā bija jauni žurnālisti no Krievijas, Maskavas, kuri interesējās par mūsu gadskārtu ēdieniem, es viņiem gatavoju,” atklāj Nagliņa.

Alsungas amatu māja.
Alsungas amatu māja.

Skaidrīte cer, ka kādu dienu arī no Krievijas cilvēki varēs atbraukt un situācija mainīsies. Amatu mājā ir daudz ko darīt.

„Ir maizes meistarklase, mīcām mīklu, cepam. Austuvē var padarboties ar stellēm, kur var aust lupatdeķus, iepazīstas ar visām tekstilijām, brunči, trakās drānas, govkuņģis u.c. Arī visa savāktā manta – voldrānas, cimdi, zeķes,” stāsta Skaidrīte.

Plašajam klāstam te pievienojas arī regulārās izstādes. Pašlaik Alsungas Amatu mājas ēkā skatāma arī Liepājas mākslinieku Agneses un Jāņa Rudzīšu mākslas izstāde „Viedie pumpuri”.

Martā un aprīlī Alsungas Amatu māja apmeklētājiem būs atvērta darba dienās no 9.00 līdz 17.00, savukārt sākot no maija tā būs atvērta arī sestdienās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti