Kultūra

Dzintaru koncertzālē "Xylem Trio" uzstāsies ar gadu mijas koncertu

Kultūra

Arhitekts Arno Heinrihsons izdod grāmatu "Georgs"

Marka Rotko mākslas centrā atklāta īpaša kultūrvēsturiska ekspozīcija

Marka Rotko centrā atklāta īpaša Daugavpils cietokšņa vēsturei veltīta ekspozīcija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

No 27. decembra Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā apmeklētājiem atklāta īpaša kultūrvēsturiska ekspozīcija, veltīta Daugavpils cietokšņa artilērijas arsenāla ēkas vēsturei. Tieši šajā ēkā jau nepilnus četrus gadus mājo Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs. Un šobrīd paralēli Marka Rotko un citu ar Daugavpili un Latgali saistītu autoru mākslas darbu baudīšanai nu apmeklētājiem ir iespēja iepazīt artilērijas arsenāla ēkas izmantošanas vēsturi, aplūkojot plašo arhīvu dokumentu klāstu, kas iegūti dažādos Latvijas un Krievijas arhīvos un muzejos.

Jaunā pastāvīgā ekspozīcija iekārtota samērā askētiski nelielā zālē mākslas centra otrajā stāvā. Tajā izstādīti tikai četri taustāmi priekšmeti, savukārt pārējā informācija, dokumentu un attēlu kopijas skatāmas digitālās planšetēs, kuru izmērs salīdzināms ar pieklājīga rakstāmgalda apjomu.

“Vienā stāstām par laiku kopš ēkas uzcelšanas 1831.gadā, kad Krievijas imperators Nikolajs Pirmais izdeva pavēli, lai cietokšņa teritorijā veidotu šo ēku, kas sākotnēji iecerēta, lai tajā tiktu uzglabāta visdažādākā munīcija. Latvijas pirmās brīvvalsts laikā šeit ir bijusi izvietota veterinārā ambulance arī galvenokārt militāriem mērķiem. Te bija lielgabalu parks, jo arī Latvijas pirmās brīvvalsts laikā cietokšņa teritorija kopumā kalpoja militāriem mērķiem kā sava veida daļēji slēgta zona, kurā bija izvietots gan Zemgales divīzijas pulks, gan arī klāt bija dažādās ar munīciju un artilēriju saistītās lietas,” vienu no Daugavpils kultūrvēsturiskajiem objektiem un jauno ekspozīciju izrāda Daugavpils Marka Rotko mākslas centra vadītāja vietnieks Māris Čačka.

Otrajā planšetē atrodama informācija par ēkas pielietojumu padomju gados un laika posmā pēc Latvijas neatkarības atgūšanas līdz pat Daugavpils Marka Rotko mākslas centra izveidei.

Līdzās pastāvīgajām ekspozīcijām Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā pašlaik apskatāmas arī citas izstādes.

Kā uzskata centra pārstāvius Māris Čačka, Daugavpils Marka Rotko mākslas centram šis aizvadītais gads bijis ražīgs - gada laikā te viesojies 101 tūkstotis apmeklētāju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti