Mantojums kā ceļš, tilts, pārceltuve un lidlauks – sāksies ikgadējās Eiropas kultūras mantojuma dienas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Vēsturiskajā tramvaju depo Tipogrāfijas ielā 1, Rīgā 16.septembrī tiks atklātas ikgadējās Eiropas kultūras mantojuma dienas, ko Latvijā organizē Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde. Šogad tās pievērš uzmanību tēmai "Transports" un tā attīstības ietekmei uz materiālo mantojumu. To programmā apmeklētājiem tiks piedāvāti teju 100 objekti visā Latvijā, informēja NKMP sabiedrisko attiecību speciāliste Elvita Ruka.

Mantojums kā ceļš, tilts, pārceltuve un lidlauks, mantojums kā tehniskās un mākslinieciskās domas apvienojums, mantojums kā bijušā novērtējums un virzība uz priekšu, kā stacija, uzgaidāmā zāle un ceļojuma adrenalīns – tieši tas no 17. līdz 19. septembrim būs skatāms vietās, virs kurām uzvilkts mantojuma dienu zili dzeltenais karogs.

Pasākumi notiek teju visos objektos, ar to pilnu programmu var iepazīties NKMP mājaslapā vai pie lokālo pasākumu organizētājiem. Tie aptver gan izstādes, koncertus, lekcijas, meistardarbnīcas, gan velo braucienus, orientēšanās spēles, pārgājienus u.c. fiziskas aktivitātes brīvā dabā.

Eiropas kultūras mantojuma dienas (EKMD) aizsākās 1985. gadā pēc Eiropas Padomes iniciatīvas. To mērķis ir sekmēt Eiropas iedzīvotāju izpratni par Eiropas kultūras bagātību un daudzveidību, radīt lepnumu par savu valstu materiālo kultūru, padarīt to vairāk pieejamu. Šobrīd EKMD norisinās nu jau 50 valstīs, pulcējot 20 miljonu apmeklētāju. Katru gadu tiek izvēlēts cits temats un organizēti kultūras pasākumi, lai izceltu vietējās tradīcijas, arhitektūru un mākslas darbus. Kultūras mantojums palīdz apvienot eiropiešus, neatkarīgi no viņu kultūras tradīcijām, valodas vai reliģiskās pārliecības. Latvija EKMD piedalās jau no 1995. gada, un pasākums katru gadu raisa arvien lielāku sabiedrības interesi. Nu jau otro gadu pastiprinātu uzmanību pašmāju objektiem veicina arī pandēmijas situācija, kas liek īpaši novērtēt savas valsts materiālo mantojumu – atklājam Latviju no jauna! Būtiski, ka pasākuma laikā ir pieejami arī tādi objekti, kas citādi ir apmeklētājiem slēgti un visi pasākumi ir bez maksas.

Izzini Eiropas kultūras mantojuma dienu objektus

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti