Dienas ziņas

"Baltica 2018" ieskanas Dagdā

Dienas ziņas

Līgo auto tūre Olainē

Mākslinieku rezidenču centram ‘Serde"-15 gadi

Mākslinieku rezidenču centram «Serde» - 15 gadi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Starpnozaru mākslas grupas ”Serde” mērķis ir veicināt profesionālās mākslas attīstību Latvijā, veicinot to arī starptautiski. Pirms piecpadsmit gadiem sāka mākslinieku darbnīcu un rezidenču centra izveides projektu Aizputē, vēsturiskā ēku kompleksā.

Šobrīd  mākslinieku rezidenču centra blakus esošās mājas gala siena pārtop par lielformāta gleznu. Tā būs viena no kanādiešu mākslinieces Silvijas Grejas Bordas idejām par ābeļdārzu uz māju sienām, kas viņai radusies pērnajā vasarā dzīvojot rezidenču centrā Aizputē un vērojot mazpilsētas krāšņo dabu. Savu ieceri īstenot māksliniece uzticējusi Holivudas filmu industrijas mākslinieciskajam scenogrāfam Raineram Derdau. Viņa radošajā biogrāfijā ir vairāk nekā 140 dažādu iespaidīgu projektu pazīstamās filmās un seriālos, kā piemēram,”X-faili”. Vaicāts par to, vai šāds sienas gleznojums nav par sīku un nenozīmīgu, viņš atbildēja:

„Nē, nē, atšķirībā no filmām šis ir īsts projekts. Galvenais nav  tā lielums. Šis ir reāls projekts šai vietai, pilsētai un cilvēkiem.”

Katru gadu no maija līdz oktobrim rezidenču centrā „Serde” dzīvo un radoši strādā ap 100 mākslinieku no dažādām pasaules valstīm.

Daļa no viņu radītajiem darbiem kā meistardarbnīcās, tā simpozijos skatāmi gan izstādēs, gan pilsētvidē, kas liek pašiem aizputniekiem pievērst lielāku vērību apkārtnei.

„Viņi atrod jaunas lietas, ko mēs, vietējie, bieži vien neredzam vai tas liekas pašsaprotami, saka aizputniece Ance Ausmane.

Kā atzīst rezidenču centra vadītāja Signe Pucena, tad sākotnēji, pirms 15 gadiem, bijusi doma par vasaras studiju izveidi draugiem 19.gs. celtajā noliktavā. Tā kā tā bijusi kompleksā ar tikpat senu, avārijas stāvoklī esošu ēku, tad nācies pieņemt izaicinājumu un maz pamazām to atjaunot:

„Mēs esam saglabājuši unikālu vēsturisku ēku kompleksu, ielikuši tajā jaunu funkciju. Te daudzus gadus bijuši veikali, padomju laikā daudz mazu dzīvoklīšu.”

Starpnozaru mākslinieku grupa „Serde” ir vienīgā nevalstiskā organizācija Baltijā, kas 2016.gadā saņēmusi UNESCO Starpvaldību komitejas padomdevējinstitūcijas akreditāciju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti