Kultūras ziņas

10 valstu keramiķi Daugavpilī

Kultūras ziņas

"Baltijas Pērle" sola zvaigznes un labu kino

V. Celms: uzraksts Rīga ir bezgaumīgi degradēts!

Mākslinieks Valdis Celms: Rīgas uzraksts ir bezgaumīgi degradēts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

"Viens no pilsētas būtiskajiem zīmoliem tiek transformēts degradācijas virzienā. Uzraksts "Rīga" vairs nav "Rīga", bet kaut kāda "Riga". Tiek ievazāts kičs, tiek ievazāta bezgaumība, tiek ievazātas krāsa. Mākslinieciski objekts tiek degradēts. Aiz tā saskatu ne tikai pašdarbību, bet arī nekompetenci," saka uzraksta "Rīga" oriģinālās versijas autors mākslinieks Valdis Celms.

Jau kopš maija sākuma lielie, baltie burti "Rīga" vairs nav tādi, kādi tie bija iepriekšējos 34 gadus kopš uzstādīšanas pilsētas robežpunktos. Vieni par zili balto sirsniņu, kas nomainījusi "ī" burta garumzīmi sajūsminās un fotografējas dažādās pozās, citi iejaukšanos mākslas darbā asi kritizē.

Mākslinieka Valda Celma veidotais uzraksts "Rīga" rotā trīs iebraukšanas vietas galvaspilsētā. Tas ir kļuvis par pilsētas zīmolu, tomēr tam nav kultūras pieminekļa statusa, turklāt tas atrodas Rīgas domes Satiksmes departamenta pārraugāmo ceļmalu teritorijā.

Pošot pilsētu Mātes dienai un Eiropas kultūras galvaspilsētas aktivitātēm, departamenta pārstāvji lēma, ka kaut kas jāiesāk arī ar lakonisko uzrakstu. Eksperimentālā kārtā veiktās izmaiņas varot būt uz palikšanu, ja rīdziniekiem patikšot, norāda Rīgas domes satiksmes departaments.

"Tas nav nekas jauns. Tas ir tāpat kā Amsterdamai, Ņujorkai, šādi simboli tiek apzīmēti. Mēs, protams, gribam savu pilsētu popularizēt ne tikai Eiropas Savienības līmenī, bet visas pasaules. Redzam, ka šis sirds simbols ir ļoti iepaticies iedzīvotajiem, viņi katru dienu bildējas," stāsta Rīgas domes satiksmes departamenta pārstāve Ilze Dišlere.

Baltā krāsa sirdī aizstājot garumzīmi, bet zilā atbilst Rīgas pilsētas karoga krāsai. Izmaiņas 34 gadus nemainīgajā uzrakstā tika saskaņotas būvvaldē. Tur no vēl piecām dažādam versijām akceptēta zili baltā. Mākslas darba autoram Valdim Celmam gan viedoklis netika jautāts, un tas nav zilibaltajai sirsniņai glaimojošs.

Skarbus vārdus par izmaiņām uzrakstā teikuši gan arhitekti, gan vides dizaineri. Latvijas arhitektūras muzeja vadītāja Ilze Martinsone telefoniski stāsta, ka paveiktais ir nesaprotams.

"Tad jau arī augšā tur tos elementus varētu pārtaisīt. Uzliekt tur sirsniņas un priecāties, cik mēs esam radoši," rādot uz Latvijas Nacionālo operu, saka Valdis Celms.

Sociālajos tīklos ir klaji sirsniņas nīdēji, par tās novākšanu pat uzsākta parakstu vākšana, bet ir arī aizrautīgi tās aizstāvji un fani.

Visticamāk, diskusijas par iejaukšanas mākslinieka Valda Celma darbā turpināsies vēl visai ilgi, jo Rīgas dome nolēmusi gada beigās izvērtēt iedzīvotāju simpātijas pret šo improvizēto sirsniņu. Ja tā vairumam būs šķitusi gana laba, to šeit atstāt uz krietni ilgāku liku.

"Mēs nevaram rīkot aptaujas par sliežu ceļa remonta biežumu vai riteņu apaļumu. Ir lietas, kuras saprot un var novērtēt tikai profesionāļi. Šis ir vien no tiem gadījumiem. Es nepiedalos šādās sarunās, kuru rezultātā gribētu izspiest no manis kādu piekrišanu. Es nepiekrītu, es uzskatu, ka nav jāgaida [gada] beigas, ir jāņem  nost un jāatjauno sākotnējais mākslinieciski pilnvērtīgais šī objekta risinājums," uzsver Valdis Celms.

Kā viedoklis aptaujā būs noteicošais - iedzīvotāju vai mākslas profesionāļu -, Rīgas domē pagaidām atbildēt nevar. Tikmēr noņemtās "ī" burta garumzīmes tiek glabātas ielu uzturēšanas uzņēmumu telpās un gaida atgriešanos ierastajā vietā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti