Mākslinieks Osvalds Zvejsalnieks: Uz vecumu arvien dārgāks ir savu ļaužu vērtējums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Svētdien Latgales vēstniecībā “Gors” jau vienppadsmito reizi tiks pasniegtas latgaliešu kultūras gada balvas “Boņuks”. Latgaliešu kultūras gada balva “Boņuks” notiks jau vienpadsmito reizi, un tiešraidē balvas ceremonijai varēs sekot līdzi arī LSM.lv. Nozīmīga nominācija, kuras saņēmējs jau zināms pirms svinīgās ceremonijas, ir mūža ieguldījums. Šogad to saņem Latgales mākslinieks, profesors Osvalds Zvejsalnieks.

“Viņš ir ļoti stabils, nosvērts, zinošs, gudrs vīrs, kura viedoklī ieklausās, viņa vārds rezonē,” Osvaldu Zvejsalnieku raksturo Latgales vēstniecības “Gors” mākslinieciskā vadītāja, latgaliešu kultūras gada balvas “Boņuks” žūrijas locekle Ilona Rupaine.

Lēmums par to, ka šogad balva par mūža ieguldījumu jāsaņem Osvaldam Zvejsalniekam, pieņemts viennozīmīgi,

atzīst Latgales vēstniecības “Gors” mākslinieciskā vadītāja, latgaliešu kultūras gada balvas “Boņuks” žūrijas locekle Ilona Rupaine.

Osvalds Zvejsalnieks saņem "Boņuka" balvu par mūža ieguldījumu
00:00 / 05:04
Lejuplādēt

“Viņš ir personība, kurš nekad nav stāvējis malā dažādos sabiedriskajos procesos, protams, tas svarīgākais ieguldījums bija atmodas laikā, kad bija Tautas frontes biedrs, kad viņa vadībā tika atjaunots Latgales Māras piemineklis, pēc tam arī gan Franča Trasuna pieminekļa būvniecībā un uzstādīšanā, gan Nikodema Rancāna pieminekļa uzstādīšanā,” teic Ilona Rupaine.

Pateicoties Osvaldam Zvejsalniekam, ir izveidots Rēzeknes Mākslas nams ar pastāvīgo Latgales mākslinieku darbu ekspozīciju. Osvalds ir virzījis Latgales kultūras un glezniecības attīstību.

Latgales kultūrvēstures muzeja Mākslas nodaļas vadītāja Inese Dundure uzsver, ka

Osvalds Zvejsalnieks ar savu attieksmi pret profesionālo mākslu ir tas, kurš Latgalē pulcināja un pulcina māksliniekus vienkopus.

“Tas ir ļoti nozīmīgi, ka tepat vietējā sabiedrībā ir mākslinieku kopa, kas dzīvo, strādā un iznes Latgalē radītu mākslu visā Latvijā. Osvalds ir ļoti nozīmīga personība arī pašlaik, kurš kužina, lai Latgalē būtu labi profesionāli mākslinieki,” atzīst Inese Dundure.

Osvalds Zvejsalnieks ir Latvijas Mākslas akadēmijas profesors, Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas direktors. Šogad martā svinēs 75 gadu jubileju. Ir mākslinieks ar savu īpašu rokrakstu, kas, gadiem ejot, mainījies.

“Osvalda darbos sākotnēji dominēja piesātinātās ļoti tumsnējās krāsas, kas viena ar otru saskaņojumā mums deva iespaidu par tādu zemes toņu un zilgani zaļā klātbūtni. Krāsu kolorīts caurvij Osvalda darbus. Un tiešām, gadiem ejot, mākslinieks mazāk ir gleznojis portretus, un pēdējā laikā ir šie dabas atainojumi, plenēru darbi, tas ir īpašais Osvalda skatījums uz dabu, uz pilsētas ainavu,” analizē Inese Dundure.

Glezniecība Osvaldam Zvejsalniekam ir krāsas.

Par to, ka gleznās krāsas kļūst arvien spilgtākas, mākslinieks vien atjoko, ka tas saistāms ar vecumu.

“Es strādāju visu mūžu uz krāsu, nospriegojot krāsu, to var dažādi nospriegot, var arī ļoti spilgti. Panākot, ka ir šis emocionālais skanējums caur spilgtumu, caur kliedzienu,” atzīst mākslinieks Osvalds Zvejsalnieks.

Mākslā cenšas izvairīties no izskaistinājuma. Iedvesmu gūst dabā. Tas, ka šogad latgaliešu kultūras gada balvā “Boņuks” saņems mūža ieguldījumu, māksliniekam ir nozīmīgi.

“Lai cik gan būtu dīvaini, man tas nozīmē ļoti daudz. Esmu saņēmis Triju Zvaigžņu ordeni, esmu Rēzeknes Goda pilsonis. Bet sevišķi tagad uz vecumu, man arvien dārgāks kļūst savu ļaužu vērtējums. Ja man rēzeknieši piešķir šo balvu, man tas ir ļoti nozīmīgi,” saka Osvalds Zvejsalnieks.

Svinot Osvalda Zvejsalnieka 75. gadadienu, tieši dzimšanas dienā, 21. martā, Latgales kultūrvēstures muzejā tiks atklāta Osvalda Zvejsalnieka gleznu izstāde “Gadiem pāri”, tajā būs apskatāms mākslinieka jaunākais veikums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti