Kultūras ziņas

Ukraiņu māksla Rīgā

Kultūras ziņas

Ar šaha spēli atklāj pavasara mūzikas festivālu

Ukrainas atbalsta koncerts

Mākslinieki vienojas Ukrainas atbalsta koncertā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

"Šodien es esmu ukrainis” – ar šādu devīzi Māra Zālīte, Jānis Elsbergs, Elīna Šimkus un citi Latvijas mākslinieki vienosies Ukrainas atbalsta koncertā 23.martā plkst. 19 Rīgas Domā. Koncerta dalībnieki atzīst – piedalīšanās koncertā ir dziļi personisks lēmums, bet piekrituši nevilcinoties.

Ideja par solidaritātes koncertu tā organizētājiem nākusi kā loģiska reakcija uz Ukrainā notiekošo, un nevilcinoties tai piekrituši visi uzaicinātie mākslinieki, kam 23.marta vakars vēl nebija saplānots.

"Pirmkārt, gribas paust atbalstu ukraiņu draugiem, Ukrainas tautai, un, otrkārt, tas koncerts būs tāds kā atgādinājums, ka Ukraina ir zeme ar mūsdienīgu, ļoti bagātīgu, daudzveidīgu kultūru, literatūru, valodu, nevis kaut kāds kaimiņu valsts piedēklis vai, kā viņi mīl uzsvērt, pie malas – u kraja,” norāda dzejnieks Jānis Elsbergs.

„Ukraina šobrīd visai manai paaudzei un īpaši jaunākai paaudzei izrādās tāds laikmeta katalizators, iespēja, kas cilvēkiem dod ļoti īsā laikā pieaugt politiski, noņemt kaut kādas rozā brilles,” skaidro aktrise un koncerta dalībniece Elita Kļaviņa.

Līdz ar pazīstamiem mūsu pašu māksliniekiem, koncertā Doma baznīcā piedalīsies arī vietējo ukraiņu organizāciju kolektīvi.

„Ukraiņu kultūrizglītības biedrība „Dņipro hor” un sieviešu trio „Ukrainočka” būs koncertā,” stāsta Latvijas ukraiņu biedrību apvienības priekšsēdētāja Ludmila Belinceva.

Latvijā šobrīd mīt 53 tūkstoši ukraiņu. Tie ir gandrīz 2,5 procenti mūsu valsts iedzīvotāju un trešā lielākā minoritāte uzreiz pēc krieviem un baltkrieviem. Mums ir ukraiņu vidusskola, dibinātas dažādas ukraiņu biedrības, un, lai arī dažas no šīm organizācijām ir prokrieviskas, lielāko daļu Latvijas ukraiņus situācija Ukrainā ļoti satrauc un viņi  novērtē Latvijas sabiedrības atbalstu.

„Paldies liels – vēlreiz gribu pateikt latviešu tautai un sabiedrībai, ka jūs mūs saprotat,” saka RTU profesors, Ukraiņu kongresa pārstāvis Artūrs Medvids .

Koncertā Doma baznīcā izskanēs kā vokāli, tā instrumentāli skaņdarbi, un arī latviešu valodā atdzejotas ukraiņu dzejas rindas. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti