Kultūras ziņas

"Arēnā Rīga" uzmirdzēs Zvaigžņu koncerts

Kultūras ziņas

Liepājā noslēdzies mūzikas festivāls "Summer sound"

Rīgas Domes solījumi makā nekrīt?

Mākslinieki sašutuši par Rīgas domes lēmumu pārdot izsolē viņiem solīto namu Tallinas ielā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Vairākas nevalstiskās organizācijas, kuras ar kultūras un mākslas palīdzību cenšas atdzīvināt Rīgas pamestos namus un pagalmus. Tādi piemēri ir pievilcību atguvusī Miera iela, Kaņepes kultūras centra ēka un daudzas citas vietas. Dome māksliniekiem bija neoficiāli apsolījusi iespēju līdzīgi rosīties Tallinas ielas 10., taču vēlāk dome nolēmusi namu pārdot izsolē. Projekta virzītājs Mākslas centrs „Totaldobže” un iniciatīva „Free Riga” ir sašutuši par pašvaldības rīcību.

Mūsdienu dejas izrādes, mūzika, dzeja, velosipēdu remontdarbnīca, papīra izgatavošanas darbnīca, ēst gatavošanas studija un daudz ko citu “Totaldobže” mākslas centrs kopā ar līdzīgi domājošajiem  bija iecerējuši iedzīvināt Rīgas domes īpašumā Tallinas ielā. Organizācijas pārliecinātas - Rīgas Dome pērn devusi skaidrus signālus, ka gadiem nelietotā Sanitārā transporta autobāzes teritorija varētu nonākt viņu rīcībā.

„Departaments mūs arī ielaida iekšā apskatīties, pamodelēt uz vietas. Bija lietains laiks, drēgns, bet neskatoties uz to, bija pilna viena istaba ar iniciatīvu pārstāvjiem, kuri iesaistītājs ideju vētrā,” saka „Totaldobže” mākslas centra vadītājs Kaspars Lielgalvis.
Tomēr iecerētā sadarbība neizdevās. Pirms nedēļas Rīgas dome sēdē zem izsoles āmura palika namu Tallinas ielā 10. Veltīgas bija arī abu teritoriju aizstāvju protesta akcijas un vēlēšanās izteikties sēdes laikā. Vairākums domes deputātu nobalsoja pret mākslinieku uzklausīšanu.

Rātsnamā apgalvo - sašutumam nav pamata, jo mākslinieki esot bijuši informēti, ka Tallinas ielas 10 namu šogad izsolīs. „Mēs runājām par to pirms gada un teicām, ka Tallinas 6/10 2014.gada rudenī plānojam atsavināt, bet pašlaik stāv tukša, un mēs esam gatavi piedāvāt pasākumi,” saka RD Īpašuma departamenta vadītājs Oļegs Burovs (GKR).

„Es negribu apgalvot, ka savtīgā nolūkā kaut ko dara, man nav nekāda tiesības to darīt, noteikti, ka viņi no labākās sirds to dara. Bet man liekas jocīgi, ka netiek uzklausīts sabiedrības viedoklis,” norāda Lielgalvis.

Tikmēr Burovs norāda uz investoru piesaisti šai ēkai: „«Free Riga» visu laiku stāsta, ka tā ideja piesaistīt investoru interesi par ēku. Mūsu lēmums nodot izsolei un informācijas nodošana visiem iespējamiem investoriem, tas ir šis rezultāts.”

„Rīga ir ļoti nelatviska pilsēta, un nevienu te neuztrauc tāda lieta kā sabiedrība un ģimeņu intereses. Pirms trīs gadiem Nils Ušakovs teica, ka šī vieta tiek rezervēta bērnu dārza celtniecībai un nekas cits tur nebūs. Tagad tiek paziņots, ka šis projekts ir par dārgu. Diemžēl, kamēr rīdzinieki atbalstīs šādu politiku, tikmēr būs tādi rezultāti,” spriež RD opozīcijas deputāts Aleksandrs Kiršteins (NA). Viņš ierosina biežāk rīkot piketus un cīnīties par iedzīvotāju gribu un tiesībām.

Savukārt īpašumu departaments atgādina, ka līdz pirkuma līguma noslēgšanai šā gada beigās Tallinas 10 ir pieejams mākslinieku ierosmēm. Tāpat dome radošām izpausmēm varot piedāvāt arī citus pilsētas īpašumus. Tikmēr „Totaldobže” mākslas centra radošie spēki sākuši attīstīt projektus Tallinā, kur sadarbība ar pašvaldību sokas raitāk.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti