Kultūras ziņas

Arvīdam Žilinskim – 115

Kultūras ziņas

Latvijas Radio 2 – 25

Vai pabalstu varēs saņemt visi pašnodarbinātie?

Mākslinieki kritiski pret dīkstāves pabalstu kritērijiem: kas tad galu galā tos saņems

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ārkārtējās situācijas skartie un dīkstāvē bez ienākumiem palikušie pašnodarbinātie, autoratlīdzību saņēmēji un mikrouzņēmumu darbinieki varēs saņemt dīkstāves pabalstus – tā 31. martā lēmusi valdība. Tas nozīmē, ka īslaicīgu atbalstu saņems arī kultūras jomā strādājošie un brīvmākslinieki. Taču radošo cilvēku vidū uztraukumu rada valdības izvirzītie kritēriji, ka, lai pretendētu uz pabalstu, ārkārtējās situācijās laikā ieņēmumu nedrīkst būt vispār – tai skaitā AKKA/LAA un LaIPA administrēto autoratlīdzību par jau esošu autordarbu publisku izmantošanu.

Ārkārtējās situācijas laikā visi pasākumi ir atcelti, kultūras nozare ir pilnībā paralizēta, ienākumu pašnodarbinātajiem un autoriem praktiski nav. Īslaicīgs risinājums – valdības atbalstītā ideja – dīkstāves pabalsts.

To varēs saņemt par diviem dīkstāves mēnešiem. Tā summas griesti būs 700 eiro mēnesī. Aprēķina formula šāda – pabalsta apmērs pašnodarbinātajiem noteikts 75%, bet mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem – 50% no mēneša vidējiem ieņēmumiem 2019. gada otrajā pusgadā.

Pabalstu nevarēs saņemt patentmaksas maksātāji, nodokļu parādnieki un saimnieciskās darbības veicēji, kuri vienlaikus strādā arī algotu darbu.

Neizpratni kultūras aprindās raisījis kultūras ministra paziņojums, ka dīkstāves pabalsti nepienākšoties cilvēkiem, kuri saņem Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūras/Latvijas Autoru apvienības (AKKA/LAA) vai Latvijas izpildītāju un producentu apvienības (LaIPA) autoratlīdzības.

Ģitārists Mārcis Auziņš skaidro:

“No juridiskās puses – protams, tie ir ienākumi, taču šeit jāņem vērā, ka praksē šo ienākumu apjoms vispār nav paredzams un svārstās no 3-5 eiro mēnesī līdz vairākiem simtiem.

Līdz ar to salikt vienā maisā visus autoratlīdzību un blakustiesību saņēmējus būtu diezgan nekorekti. Un tad rodas retorisks jautājums, kas tad galu galā būs tie cilvēki, kas šos pabalstus saņems, jo manā paziņu lokā lielākajai daļai, ja ne pat visiem, ir līgums ar autoratlīdzības aģentūru un viņi to saņem, tikai tās summas ir ļoti dažādas.

Manuprāt, pareizāk šīs summas būtu definēt kā uzkrājumu par iepriekš veiktu darbu.”

Kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība) tiešsaistes preses konferencē 1. aprīlī uzsvēra, ka ir daudzas lietas, kas vēl ir mazliet papildināmas un uzlabojamas, un tas arī tiks darīts. Tostarp ministrs atzina, ka ir jāatrisina arī tas, lai dīkstāves pabalstu varētu saņemt Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūras/Latvijas Autoru apvienības (AKKA/LAA) un Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības (LaIPA) administrēto autoratlīdzību saņēmēji. "Šis likums šobrīd skan diezgan strikti un diezgan stingri, bet jāsaprot ir tas, ka šis likums attiecas uz apmēram 25 000 personām. (..)  Tā kā mums vajadzēja vispirms šo stingro likuma rāmi, lai mēs varētu visus iekļaut pēc vienotiem kritērijiem," piebilda ministrs.

Savukārt komponists Jānis Lūsēns lēmumu par dīkstāves pabalstu kritērijiem komentē:

“Es domāju, ka jautājums tiek risināts tomēr diezgan sasteigti, un ir jāatrod ļoti vienkāršs, fleksibls, demokrātisks veids, kā to darīt. Es domāju, ka tas vairāk ir Valsts ieņēmumu dienesta ziņā, kā to darīt.

Jo viņi vislabāk redz, kā cilvēki kādus nodokļus ir maksājuši un kādu pienesumu valsts kasē ir devuši, līdz ar to šis ir brīdis, kad kaut ko no valsts saņemt atpakaļ.”

31. martā pieņemtais valdības lēmums par dīkstāves pabalstiem ir aktuāls apmēram 25 tūkstošiem cilvēku mūsu valstī, un summa, kas paredzēta dīkstāves pabalstiem, ir 35 miljoni eiro. Kultūras jomā kā pašnodarbinātie reģistrējušies vairāk nekā tūkstotis cilvēku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti