Mākslas pavasaris – Eiropā pamazām darbu atsāk kultūras iestādes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijā līdz ar 13. maiju darbu pakāpeniski atsāk muzeji, bibliotēkas un citas kultūras iestādes. Arī citviet Eiropā kultūras iestādes pamazām sāk vērt durvis apmeklētājiem vai vismaz plāno to darīt. Piemēram, Berlīnē, Muzeju salā, atvērti pirmie trīs muzeji, bet Spānijā kā viens no pirmajiem darbu atsācis Santandēras mākslas centrs.

Līdz ar valdības lēmumu mīkstināt līdz šim spēkā bijušos ierobežojumus Čehijā pamazām darbu atsāk kinozāles, teātri, muzeji, mākslas galerijas, koncervietas, piļu un muižu parki. Tiesa visi kultūras iestāžu apmeklētāji aicināti ievērot drošības noteikumus. Tie paredz aizklāt degunu un muti un ievērot citam no cita distanci – vismaz divus metrus.

Kaut arī Čehijā vienkopus ļauts pulcēties simt cilvēkiem, vairāki teātri un kinozāles paziņojuši, ka pagaidām vēl darbu neatsāks, jo atļautais maksimālais apmeklētāju skaits tiek vērtēts kā nerentabls.

Vācijas galvaspilsētā Berlīnē pēc divu mēnešu dīkstāves durvis vērušas trīs no piecām Muzeju salas kompleksa ēkām, proti, Vecais muzejs, Vecā nacionālā galerija un Pergamona muzejs. Arī šajos muzejos apmeklētājiem jāvalkā sejas maskas un jāievēro droša distance citam no cita, turklāt iekļūt muzejā var, tikai iepriekš iegādājoties konkrēta laika biļeti.

KONTEKSTS:

Jaunais "Covid-19" koronavīruss sāka izplatīties 2019. gada nogalē Ķīnas centrālās daļas pilsētā Uhaņā, kurā dzīvo 11 miljoni cilvēku. Pasaules Veselības organizācija 2020. gada martā paziņoja, ka "Covid-19" sasniedzis globālās pandēmijas līmeni.

Daudzās valstīs pandēmijas ierobežošanai tika ieviesti stingri pulcēšanas ierobežojumi un noteikta karantīna, bet, situācijai uzlabojoties, dažas valstis ierobežojumus pamazām atceļ.

Ārkārtējo situāciju Covid-19 dēļ Latvijā izsludināja 12. martā. Tās laikā noteikta virkne ierobežojumu un aizliegumu, tai skaitā aizliegti visi publiskie pasākumi un ierobežota pulcēšanās.

Vēlāk ārkārtējā situācija pagarināta līdz 9. jūnijam, bet ir mīkstināti iepriekš noteiktie striktie ierobežojumi - atļauta pulcēšanās līdz 25 cilvēku lielām grupām, ievērojot divu metru distanci.

No 13. maija pakāpeniski atsāk darboties muzeji, bibliotēkas, privātās kultūrvietas un var notikt nelieli kultūras pasākumi gan iekštelpās, gan ārtelpās. Kultūras iestādēm noteikti dažādi sanitārie protokoli, kas jāievēro, atsākot darbu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti