Kultūras ziņas

Arvīda Priedītes "Skelets skapī"

Kultūras ziņas

"Vadi" – jauna dzejnieka valoda

Skolotājs kā mākslinieks

Mākslas augstskolas izveidojušas jaunas studiju programmas topošajiem mākslu pedagogiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Lai skolotājs būtu radoša personība un mākslinieks – ar tādu mērķi trīs Latvijas mākslu augstskolas kopīgi radījušas iepriekš nebijušas studiju programmas. Tajās tiks izglītoti jaunie mūzikas, dejas, mākslas un teātra skolotāji, kas kultūras vērtības nodos jaunajai paaudzei. Šobrīd noris pieteikšanās un uzņemšana, bet jau septembrī topošie skolotāji uzsāks studijas.

Šajā nedēļā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā notiek reģistrācija jaunajām mākslas pedagogu studijām profesionāla bakalaura un pirmā līmeņa studiju programmās. Latvijas Mūzikas akadēmijā Mākslas pedagoģijas nodaļa, pirmo reizi sadarbojoties ar Latvijas Mākslas un Latvijas Kultūras akadēmijām, veidota, apvienojot esošos mūzikas un deju skolotāju programmas ar jaunām teātra mākslas un vizuālās mākslas skolotāju programmām. Jaunās programmas centrā ir skolotājs kā mākslinieks, kurš papildus skolotāja profesijai kļūs par augsta līmeņa profesionāli kādā no mākslām.

Kopējie studiju kursi notiks Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, un specializācijas kursi, kas attiecas uz teātra mākslu un uz mākslas nozari, būs attiecīgi Mākslas akadēmijā un Kultūras akadēmijā. Jauns piedāvājums apgūt skaņu režijas un kora diriģēšanas skolotāja zināšanas tapis mūzikas pedagogiem.

Savukārt skolotāju programmas teātra mākslā un vizuālajā mākslā ir jaunas un līdz šim vēsturiski nebijušas.

Programmas “Skolotājs mākslā un kultūras studijās” kuratore Māra Ādiņa skaidro: “Mākslinieki reti kurš var izdzīvot tīri kā mākslinieks. Liela daļa mākslinieku arī strādā kā pedagogi. Un šeit ir nevis mākslinieks – pedagogs, bet pedagogs – mākslinieks.”

Savukārt teātra pedagogu programmas kuratore Rita Lūriņa teic:

“Atšķirībā no mūzikas un vizuālās mākslas šajā priekšmetā mēs gaidām jauniešus, kuri ir pirmkārt ieinteresēti kultūras procesu norisē.

Kurus interesē teātris. Jo teātra mākslā galvenais instruments ir cilvēks pats. Tāpēc varam teikt, ka šeit nav nepieciešamas mākslas skolu vai pulciņu priekšzināšanas. Mēs gaidām tiešām interesentus.”

Mākslas, mūzikas, dejas un teātra mākslas pedagoģijas studijas cieši saistītas ar projekta “Skolas 2030” nostādnēm, kas paredz, ka topošie mākslas priekšmetu skolotāji mācību procesā spēs prasmīgi iestrādāt kultūrizglītības saturu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti