Kultūras ziņas

Rotas no bronzas laikmeta līdz 13. gadsimtam

Kultūras ziņas

Rīga LNOB ēku atdod valstij

Atdzimst Jāņa Kugas māja

Mākslas akadēmija atjauno bijušā rektora, scenogrāfa Jāņa Kugas māju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas Mākslas akadēmija, kas šogad svin simtgadi, sākusi vērienīgu sava īpašuma Ikšķilē – Jāņa Kugas nama – rekonstrukciju. Scenogrāfs un viens no Mākslas akadēmijas rektoriem, kurš šo amatu ieņēma divreiz – Latvijas brīvvalsts un Otrā pasaules kara laikā, māju būvēja pakalna nogāzē kā itāļu “palaco” tipa celtni ar unikālu skatu uz Daugavu. Šobrīd beidzas ēkas restaurācijas 1. kārta.

Pirms Otrā pasaules kara projektētajā namā Ikšķilē, tautā dēvētā par Kugas māju, kurā Kuga pats arī dzīvoja un strādāja, līdz šim ik gadu norisinājās studentu plenēri, kā arī starptautiski mākslas simpoziji.

Latvijas Mākslas akadēmijas rektors Kristaps Zariņš skaidro:

“Pirms kara rektors Jānis Kuga uzbūvēja sev māju, viņš bija sajūsmā par skatu, kā jūs redzat, māja ir kalna slīpumā, un, kad uzkāp augšā, ir redzama Daugava.

Nenoliedzami viņš kā scenogrāfs šos iespaidus izmantoja savā daiļradē un, protams, visiem zināmais fakts, ka viņš bija scenogrāfs aktam Latvijas dibināšanai Nacionālajā teātrī, tā kā viņa ieguldījums mūsu kultūrā un pastāvēšanā ir nenovērtējams.”

Latvijas Mākslas akadēmijas prorektors administratīvajā un radošajā darbā Andris Vītoliņš stāsta, ka ēkas liktenis pēc kara bijis raibs: “Tie stāsti ir dažādi, kas te ir bijis – pēc kara bijušas tēlnieku darbnīcas, tad ir betona ceļu stabiņi lieti mājā, šādā villā, tad pēcāk bijusi krūšturu fabrika kādu laiku, vēlāk izpildkomiteja, zakss.”

Mākslinieka radinieki šo namu novēlēja Latvijas Mākslas akadēmijai, un, lai ēka neietu bojā, akadēmija nolēma to restaurēt. Šobrīd Kugas namā noslēdzas 1. kārtas būvdarbi, kurus daļēji finansē Eiropa fondi.

Latvijas Mākslas akadēmijas projektu un attīstības daļas vadītājs

“Pašreiz esam pabeiguši projekta pirmo kārtu, tas ir ēkas nostiprināšanu, ēkas nodrošināšanu, tas, ka viņa netiek bojāta. Un tagad turpināsim otro kārtu, kas ir iekšdarbi, lai labiekārtotu telpas studiju procesam. Mēs centāmies saglabāt maksimumu no tā ko var saglabāt no oriģinālā, lai varētu sajust to laika elpu,” stāsta Latvijas Mākslas akadēmijas projektu un attīstības daļas vadītājs Jānis Gailītis.

Latvijas Mākslas akadēmijas rektors Kristaps Zariņš atklāj:

Ar laiku ir iecere uzbūvēt aizmugurē mājai vēl vienu ēku, lai tās varētu kalpotu starptautiskai studentu un mākslinieku apmaiņai kā rezidences.

Kugas mājas restaurācijas un pārbūves projektu plānots pabeigt tuvāko divu gadu laikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti