Lūznavas muiža trešajā darbības gadā dibina jaunas tradīcijas un paplašinās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Šogad Lūznavas muiža sācies jau trešais darbības gads, kopš tā pēc restaurācijas atvērta apmeklētājiem. Lūznavas muiža ir vieta, kur iespēja iepazīt un baudīt gan kultūrvēsturiskās vērtības, gan mūsdienu mākslu visdažādākajās izpausmēs – mūzikā, dejā un šobrīd arī daiļliteratūrā.

Muižas pārvaldniece Iveta Balčūne Latvijas Radio atzina, ka pēdējo gadu laikā Lūznavas muiža nostiprināja savas pozīcijas kultūra dzīvē, veidojot savas īpašas tradīcijas koncertciklu un mākslas jomā, brīvdabas pasākumus, un veidojat arī jaunas tradīcijas šogad – sarunas un stāstu pasākumus.

Intervija ar Lūznavas muižas pārstāvēm Ivetu Balčūni un Ingu Dreli
00:00 / 00:00
Lejuplādēt
Lūznavas muižas projektu vadītāja Inga Drele pastāstīja, ka šogad iecerētas vēl četras sarunu tikšanās pavasarī un rudenī, un sarunu temati būs populāra un aktuāla literatūra, plānoti divi pasākumi jauniešiem, notiks pat meistarklases ar autoriem, un 2. – 6. klašu skolēniem būs iespēja izspēlēt detektīvspēli.

Lai gan Lūznavas muižas ēka ir atjaunota, turpinās sakārtošanas darbi pie muižas kompleksa apbūves. Nupat atjaunots muižas šķūnis.  

Balčūne stāstīja, ka muižā izsenis kūsāja spēcīga saimnieciskā dzīve, bija staļļi, smēde, darbojās amatnieki, bija siltumnīcas ar sparģeļiem un vīnogām. Tas, mūsuprāt, muižai ir svarīga pievienotā vērtība, jo rosina cilvēkus uz saimniecisko darbību, un saimnieciskā dzīve iegriežas apkārt kultūras objektam, piemēram, netālu top viesnīca.    
Atjaunotais šķūnis ļaus īstenot jaunas ieceres un kultūras notikumus, muiža plāno turpināt attīstīt mākslinieku rezidenču darbību, u arī šķūnis var būt viena no vietām, kur taps mākslinieku darbi, tur būs šogad digitālās mākslas izstāde, un šķūnis būs  atvērts tūristiem atelpas brīdim,

Drele piebilda, ka šķūnis ļaus rīkot arī pasākumus lielākajai auditorijai. Pašlaik muižas zālē ir vieta 80 – 90 skatītājiem, bet šķūnī uz vasaras, pavasara un rudens pasākumiem varēs aicināt līdz pat 200 cilvēkus.

Vēl viena jauna iecere muižā ir medību trofeju izstāde, kas tapusi sadarbībā ar Rēzeknes novada medniekiem, kas dāvināja savas trofejas un medību stāstus, un ar viņiem ir vienošanās par kopīgu pasākumu 7.oktobrī, stāstīja Balčūne. Izstādē būs ne vien trofejas, bet vēsturiskās fotogrāfijas, kuras atklāj medību modi, tā laika cilvēku vizuālos tēlu, būs arī medījumu ēdieni, ko piedāvās arī zināmi pavāri, plānota arī medību suņu izstāde. Ar to muiža plāno noslēgt āra sezonu.

Savukārt uz topošo militāro bāzi Lūznavā muižas vadība skatās pozitīvi, jo tas nozīmē, ka būs vairāk cilvēku, un pieaugs apkārt pakalpojumu un iespēju daudzums vietējiem iedzīvotājiem un uzņēmējiem. Muižas vadība pārliecināta, ka ar militāro bāzi varēs labi sadzīvot un, iespējams, arī sadarboties.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti