Kultūras ziņas

Slavens aborigēnu mūziķis koncertē Latvijā

Kultūras ziņas

Raiņa un Aspazijas degsme Rīgas Mākslas telpā

Luksemburgā oficiāli atklāj Latvijas kultūras nedēļu

Luksemburgā oficiāli atklāta Latvijas kultūras nedēļa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Kaut arī Luksemburgā jau aizvadīti vairāki Latvijas mākslas un kultūras pasākumi, Latvijas kultūras nedēļas oficiālā atklāšana notika 7.maija vakarā. Piedaloties Latvijas un Luksemburgas valsts  amatpersonām, kā arī Luksemburgā mītošajiem latviešiem durvis vēra trīs Latvijas kultūras tradīcijas raksturojošas izstādes.

Piedaloties vairākiem desmitiem viesu, ceturtdien Neiminsteres abatija kultūras centrā Luksemburgā tika atklātas trīs patiešām latviskas izstādes. Vienlaicīgi tā bija arī oficiālā Latvijas kā Eiropas Savienibas Padomes prezidējošās valsts kultūras nedēļas atklāšana. Luksemburga Latvijas kultūras pasākumiem nav izvēlēta velti, jo tieši šī valsts 1.jūlijā no mūsu valsts pārņems Eiropas Savienības Padomes prezidējošās valsts funkcijas.

„Šādas daudzveidīgas kultūras programmas parādīšana Eiropas sirdi ir iespēja Latvijai stāstīt savu stāstu par Latvijas saknēm un piederību Eiropai,” uzsver kultūras ministre Dace Melbārde.

„Mani visvairāk uzrunā latviešu tautas dziesmas,” atzīst Latvijas goda konsuls Luksemburgā Henrijs Dīderihs. „Tā ir unikāla lieta, iespējams, visā pasaulē. Kultūra, kurā šī tradīcija ir tik dziļa, gan ģimenēs, gan sanākot kopā dziesmu svētkos, ir apbrīnojama. Un vēl, dziesma ir labs veids, kā vienot cilvēkus, jo nekas nav jaukāks par kopīgu svinēšanu un kopā būšanu.”

Par mūsu tautiskajām tradīcijām visprecīzāk stāsta izstāde "Latviskās dvēseles raksti", kurā eksponēti 26 tautastērpi, kā arī etnogrāfiskie priekšmeti un rakstu zīmju skaidrojumi.

Senajās Neiminsteres abatijas telpās divi latviešu mākslinieki ir eksponējuši savus darbus, kuru galvenais izpētes objekts ir dzintars. Viena no tām – tekstilmāksliniece Iveta Vecenāne – gobelēnos  izmanto dzintara diegu, kas ir Latvijā izstrādāts produkts un var kalpot ne tikai mākslai, bet arī veselībai. Daži no gobelēniem ir aplūkojami izstādē „Kas dzintaram vēl padomā?”.

Savas mākslinieciskās attiecības ar dzintaru ir izveidojis arī fotomākslinieks Andris Zēgners. Kopumā ir izveidoti vairāk nekā 800 dzintaru makro portreti. Trīs desmiti no tiem izvietoti abatijas galerijās, izstādē ar nosaukumu „Saules akmens”.

Izstādes Neiminsteres abatijā būs aplūkojamas mēnesi. Savukārt Latvijas kultūras nedēļa noslēgsies sestdien, 9. maijā, ar Luksemburgas latviešu mūziķu piedalīšanos Eiropas dienas svinībās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti