Luksemburgā norisināsies Latvijas nedēļa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Viens no Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē nozīmīgākajiem ārvalstu kultūras pasākumiem norisināsies no 3. līdz 9.maijam Luksemburgā, pulcinot vienuviet Latvijas māksliniekus, mūziķus, dejotājus un aktierus. Latvijas nedēļa Luksemburgā iezīmē trio prezidentūras valstu sadarbību, jo 2015.gada 1.jūlijā tieši Luksemburga no Latvijas pārņems prezidējošās valsts funkcijas ES Padomē.

Latvijas nedēļa norisināsies no 3. līdz 9.maijam, iesākoties ar dejas dienu, piedāvājot koncertus, izstādes un teātra viesizrādi un noslēdzoties ar kopīgiem svētkiem Eiropas dienā 9.maijā. Oficiālā Latvijas nedēļas atklāšana notiks 7.maijā, un tajā piedalīsies Latvijas Republikas kultūras ministre Dace Melbārde.

Latvijas dejas diena apmeklētājus priecēs 3.maijā plkst.19.00 laikmetīgās mākslas centrā „BananneFabrik”. Vakara programmā iekļauti vairāki deju iestudējumi: Dmitrija Gaitjukeviča „Dive”, Elīnas Gaitjukevičas „Dejas pētījums” un Krišjāņa Santa, Luksemburgas un Latvijas dejotāju kopprojekts „Šķērsām” (Across).

Latvijas nedēļas laikā būs skatāmas arī divas latviešu mākslinieku izstādes – savu skatījumu uz dzintaru rādīs tekstilmāksliniece Iveta Vecenāne un fotogrāfs Andris Zēgners. Abas izstādes būs apskatāmas Neiminsteres abatijas kultūras centrā no 4.maija. Tāpat šīs nedēļas laikā Luksemburgā atklās latviešu tautas tērpiem un Dziesmu un deju svētku tradīcijai veltīto izstādi „Latviskās dvēseles raksti”, kas iepriekš bija eksponēta Minhenē.

Kultūras nedēļas notikumu plejādē izceļami koncerti. 5.maijā plkst.20.00 Luksemburgas Pilsētas konservatorijā muzicēs „Trio Colorato”. Vēl divi koncerti notiks Neimisteres abatijas kultūras centrā – 4.maijā plkst.20.00 Laimas Jansones trio prezentēs projektu „Zarbugans” un 8.maijā plkst.20.00 uzstāsies Valtera Pūces un Artūra Cingujeva duets „Art&Valt”.

Plašajā kultūras notikumu klāstā kā īpaša zvaigzne iemirdzēsies Valmieras drāmas teātra viesizrāde – Augusta Strindberga „Jūlijas jaunkundze” Neiminsteres abatijā 6.maijā plkst.20.00. Izrādi – mīlas trīsstūri vienā daļā – režisējis Valdislavs Nastavševs, lomās  Mārtiņš Meiers, Inese Pudža un Anta Aizupe.

Krāšņā kultūras pasākumu nedēļa noslēgsies 9.maijā, kad Luksemburgas pilsētas Klērfontēnas laukumā (Place de Clairefontaine) notiks Eiropas dienas svinības, kurās Latvija šogad būs goda valsts statusā. Svētku apmeklētāji varēs iegūt informāciju par Latviju, kā arī nobaudīt tradicionālos ēdienus un dzērienus. Muzikālus priekšnesumus sniegs Luksemburgas latviešu folkloras grupa „Dzērves” un Luksemburgas latviešu koris „Meluzīna”.

Kā turpinājums Latvijas nedēļai 11.maijā plkst. 20.00 Luksemburgas Filharmonijā norisināsies kamerorķestra „Kremerata Baltica” koncerts.

Latvijas nedēļu Luksemburgā organizē Latvijas prezidentūras ES Padomē sekretariāts sadarbībā ar Latvijas vēstniecību Beļģijā un Luksemburgā, Neiminsteres abatijas kultūras centru, Eiropas Komisijas pārstāvniecību Luksemburgā, Luksemburgas Pilsētas konservatoriju, Luksemburgas Filharmoniju un horeogrāfijas centru Trois C-L.

Latvijas nedēļa Luksemburgā ir iekļauta Latvijas prezidentūras ES Padomē kultūras programmā, kuras pamatvērtības ir laikmetīgums, unikalitāte un izcilība. Tās mērķis ir atklāt Latviju kā augstas profesionalitātes un kultūras sasniegumu izcelsmes un iedvesmas centru, kultūras tūrisma galamērķi un uzticamu sadarbības partneri.

Pasākumu norises vietas Luksemburgā:

Neiminsteres abatijas kultūras centrs (Centre culturel de rencontre Abbaye de Neumünster, CCRN). Adrese: 28, rue Münster

Laikmetīgās mākslas centrs BananneFabrik. Adrese: 12, rue du Puits

Luksemburgas Pilsētas konservatorija (Conservatoire de la Ville de Luxembourg). Adrese: 33, rue Charles Martel

Luksemburgas Filharmonija (Philharmonie Luxembourg). Adrese: 1, place de l'Europe

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti