Kultūras ziņas

"Stūra mājas" jaunā dzīve

Kultūras ziņas

Jaunie "Trīs tenori"

Ludzas pilskalns trīs dimensijās

Ludzas pilskalns trīs dimensijās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ludzas pilskalnā 29. aprīlī tika prezentēta jauna aplikācija, kas ļauj trīsdimensionāli apskatīt un gūt priekšstatu par to, kāda izskatījās Ludzas pils brīdī, kad tā tika uzcelta tālajos viduslaikos.

Kā saka paši projekta autori un īstenotāji - beidzot ir radīta iespēja ceļot laikā. Izmantojot planšetdatoru un speciāli šim nolūkam izstrādātu aplikāciju ir iespējams redzēt Ludzas pili, kāda tā izskatījās tālajos viduslaikos.

"Pasaulē ir ļoti daudz vietu, kur ir tikai mūri palikuši. Vienam no mūsu kolēģiem ienāca prātā doma - ja nav iespējams kaut ko fiziski atjaunot, tad varētu to darīt virtuāli," stāsta aplikācijas izstrādātāju pārstāve Diana Sorina.

"Trīs mēnešu laikā mēs praktiski bez nevienas naglas esam atjaunojuši Ludzas ordeņa pili," norāda Latgales reģiona attīstības aģentūras direktors Māris Bozovičs. "Tas ir veids, kā mēs varētu paskatīties uz daudzu kultūra pieminekļu atjaunošanu gan Latgalē, gan Latvijā."

Darbs ar aplikāciju ir gaužām vienkāršs, un to var lejupielādēt planšetdatorā. Nostājoties Ludzas pilskalnā un vēršot ekrānu uz drupām, programma to atpazīst un ekrānā parāda attiecīgo pils daļu viduslaikos. Gūtais attēls ir iespaidīgs un klātesamību rosinošs.

Šī ir pirmā šāda veida mobilā aplikācija Baltijas valstīs, kas tiek balstīta uz virtuāli papildinātās realitātes tehnoloģijām un kas ļauj tās lietotājam ar sava planšetdatora palīdzību atgriezties vairākus simtus gadu atpakaļ, ieraudzīt Ludzas Livonijas ordeņa pils ārējo un iekšējo veidolu, kā arī uzzināt daudzus faktus par tā laika Livonijas pils vēsturi un ikdienu. Šādā veidā vēstures apgūšana ir kļuvusi par atrakciju un sniedz iespēju daudz kvalitatīvāk un pilnvērtīgāk iepazīt to.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti