Kultūras ziņas

Sīriešu dzejnieks Rīgā

Kultūras ziņas

Pirmoreiz pasaules vēsturē top "Virtuālais koris"

Vai Ziemassvētku koncertiem baznīcās ir jābūt par maksu?

LTV: Vai Ziemassvētku koncertiem baznīcās jābūt par maksu?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ziemassvētki ir laiks, kad daudzi no mums dodas uz baznīcu, lai apmeklētu dievkalpojumu vai noklausītos svētku koncertu. Kādēļ dažās baznīcās par koncertiem tiek prasīta nauda? Ziemassvētki taču ir dāvināšanas laiks! Sabiedrībā uzjundījusi diskusija par šo tēmu.

Viens no izpārdotākajiem šo Ziemassvētku koncertiem ir Rēzijas Kalniņas un Ulda Marhileviča tūre pa Latvijas baznīcām. 16 koncerti desmit dienās. Neskatoties uz to, ka biļešu cenas svārstās no pieciem līdz septiņiem latiem, koncerti ir izpārdoti.

Pieprasījums ir necerēti liels. Pirmo reizi mūžā man ir tā, ka zvana mācītāji un aicina koncertēt. Saku, ka mums ir pilns grafiks un mēs nevaram," stāsta producents Sandis Mohovikovs.

„Tas paradokss ir tajā, ka, ja koncerts ir par brīvu, uz to atnāk pustukša baznīca, taču, ja tas ir par maksu, baznīca ir pilna," norāda Rīgas Āgenskalna baptistu draudzes mācītājs Edgars Mažis.

Par to, ka baznīcās notiek maksas koncerti, savā interneta dienasgrāmatā nosodoši izsakās dzejniece Amanda Aizpuriete.

Baznīca nav vieta, uz kuru pārdot biļetes. Kā ar Jēzu un naudas mijējiem... Bet Haralds Sīmanis, tais daudzajās baznīcās pie ērģelēm sēdēdams, gan ne reizi neiedomājās, ka uz viņu varētu pārdot biļetes," raksta Amanda Aizpuriete.

Līdzīgās domās ir literāte Agnese Rutkēviča.

„Ceru, mans viedoklis nav pārāk sentimentāls, bet koncertiem baznīcās tiešām vajadzētu nemaksāt naudu," – tā Agnese Rutkēviča.

Koncertu organizatori apgalvo, ka liela daļa līdzekļu tiek tērēti tehniskajam nodrošinājumam. Daļa nopelnītā paliek arī pašai baznīcai.

„Baznīcām arī paliek nauda. Ir dažas baznīcas, kurās apkure vien izmaksā 2000 latu, tāpēc cilvēki bieži vien nesaprot, kāpēc biļešu cenas ir tik lielas," skaidro Mohovikovs.

„Praktiski baznīcai vienīgais ieguvums ir kādas brīvbiļetes. Un, iespējams, ka baznīca koncerta organizēšanā ieliek vēl lielāku savu daļu," – tā Mažis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti