LNO orķestra arodbiedrība lūdz KM aktīvi iesaistīties problēmu risināšanā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Kultūras ministrijai un ministrei nekavējoties vajadzētu iesaistīties Latvijas Nacionālās operas (LNO) orķestra izvirzīto problēmu risināšanā, tā LNO orķestra arodbiedrība raksta izplatītajā atklātajā vēstulē. Orķestris norāda, ka Operas likuma grozījumi un jaunas valdes apstiprināšana ir pārāk ieilgusi, bet LNO orķestra arodbiedrība, par spīti protesta akcijām, nav pat lūgta pie sarunu galda.

Orķestra arodbiedrība vēstulē atgādina, ka 13.februārī LNO notika "Donoru diena", kurā piedalījās LNO orķestra mākslinieki, kas ar šo rīcību vēlējās pievērst administrācijas un valdības uzmanību savām prasībām – atjaunot pilna darba laika noslodzi. Šīs akcijas dēļ tika atcelts viens orķestra mēģinājums, bet pārējie trīs notika ar nepilnu orķestra sastāvu, vēstīts vēstulē, uzsverot, ka operas vadība par šo akciju tika savlaicīgi brīdināta.

Tomēr līdz šim brīdim orķestra arodbiedrība neesot saņēmusi uzaicinājumu sēsties pie sarunu galda, teikts vēstulē ministrei, norādot, ka Operas festivāls notiks pēc vēlēšanām un tad tiks rīkota atkārtota akcija, turklāt ar sekām, kas nesīs valstij arī materiālus zaudējumus.

"Mūsu mērķis ir pievērst valdības un sabiedrības uzmanību profesionālo mūziķu un šīs nozares bezcerīgai situācijai, norādot kādas neatgriezeniskas sekas var radīt operas vadības bezdarbība, valdības vienaldzība vai Labklājības ministrijas tīša kaitniecība izdienas pensiju jautājuma risināšanā," teikts vēstulē, kuru LNO un Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra vārdā parakstījis orķestru arodbiedrību valžu priekšsēdētājs Aldis Grunde.

Mūziķu arodbiedrība uzsver, ka operas funkciju audita rezultātos bija norādīts, ka viens no uzdevumiem, lai īstenotu operas izaugsmes stratēģiju, ir pilna darba laika slodzes atjaunošana. Viņi pauž, ka operas likuma grozījumi un jaunas valdes apstiprināšana ir pārāk ieilgusi un nav redzams risinājums tuvākajā nākotnē.


Tāpat vēstulē minēts, ka ar "Donoru dienas" akciju bija arī vēlme pievērst uzmanību izdienas pensijām. Arodbiedrība norāda, ka mūziķa izglītībā jāiegulda 15‒18 gadu. Turklāt laikā, kad labākie profesionālie mūziķi Latvijas Nacionālajā operā un Latvijas Nacionālajā simfoniskajā orķestrī saņem grašus, Labklājības ministrija rosina mūziķiem nākotnē liegt iespēju saņemt izdienas pensijas, orķestrī nostrādājot 25 gadus. Orķestra arodbiedrība atzīst, ka jau tagad trūkst motivācijas apgūt mūziķa profesiju un ir grūtības nokomplektēt sastāvu atsevišķās instrumentu grupās.

Jau vēstīts,ka LNO administrācija akciju nosaukusi par arodbiedrības vadītāja priekšvēlēšanu aģitāciju. Grunde to noliedz, sakot, ka deputāts viņš ir četrus gadus, bet arodbiedrību vada jau 15 gadus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti