LNO notiks Eiropas operas akadēmiju tīkla pavasara konference

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Rīgā, Latvijas Nacionālajā operā (LNO), 20. un 21.martā notiks Eiropas operas akadēmiju tīkla (enoa) 2014.gada pavasara konference, kurā piedalīsies vairāk nekā 20 dalībnieku no dažādām Eiropas operu institūcijām, lsm.lv informē LNO pārstāve Aiga Sprindža.

Galvenie sarunu temati konferencē būs jaunu iestudējumu radīšana, meistarklases un jauno mākslinieku iespējas realizēties. Konference notiks laikā, kad LNO būs skatāma "enoa" atbalstītā Kristapa Pētersona opera-lekcija “Mihails un Mihails spēlē šahu” izrāde.

Komponists Kristaps Pētersons 2012.gada vasarā devās uz Franciju, Eksprovansas festivālu, kura laikā apmeklēja "enoa" meistarklases “Opera in creation”. Kā vislielāko ieguvumu viņš min tikšanos ar ungāru komponistu un diriģentu Peteru Etvošu, kurš komentēja Kristapa Pētersona jaundarbu un dalījās savā pieredzē. Šo meistarklašu laikā Kristaps Pētersons iepazinās ar videomākslinieku Karlosu Franklinu, kurš vēlāk arī pievienojās operas-lekcijas “Mihails un Mihails spēlē šahu” radošajai komandai.

"enoa" mērķis ir izglītot jaunos profesionāļus – dziedātājus, komponistus, režisorus, libretistus un pianistus, palīdzot viņiem no mācekļiem kļūt par meistariem. "enoa" iniciators ir Eksanprovansas festivāls, kas programmas divu gadu darbības laikā tajā iesaistījis 11 Eiropas operas institūcijas - "Queen Elisabeth Music Chapel" (Beļģija), "Verona Accademia per l’Opera Italiana" (Itālija), "BayerischeTheaterakademie August Everding München" (Vācija), "Albéniz Foundation" (Spānija), Latvijas Nacionālā opera,  "Teatr Wielki - Opera Narodowa" (Polija), LOD (Beļģija), "Calouste Gulbenkian Foundation" (Portugāle), "Aix-en-Provence Festival" (Francija), "Aldeburgh Music" (Anglija).

Latvija ir vienīgā no Baltijas valstīm, kas 2010.gadā ir veiksmīgi iesaistījusies šajā projektā. Šis Eiropas operas akadēmiju tīkls stimulē jaunu operu rašanos, nodrošina jaundarbu cirkulāciju starp valstīm, dodot iespēju LNO būt pieejamai plašai publikai.

"enoa" projekta ietvaros LNO jau ir notikušas vairākas vērtīgas starptautiskas meistarklases, ko vadījuši tādi pasaules līmeņa mākslinieki kā dziedātāja Inga Kalna (Latvija), režisore Irina Ličagina (Krievija), vokālie pedagogi Anita Garanča (Latvija), Aksels Everarts (Beļģija), Paolo de Napoli (Itālija), aktiermeistarības pasniedzējs Sergejs Terehovs (Krievija) u.c.

Arī mūsu jaunajiem māksliniekiem ir bijusi iespēja doties uz "enoa" rīkotajām meistarklasēm un gūt pieredzi arī citās valstīs. "enoa" projekta meistarklasēs ir piedalījušies tādi jaunie, talantīgie dziedātāji kā Laura Grecka, Gunta Cēse, Agris Hartmanis, Marlēna Keine, Jūlija Vasiļjeva, Mihails Čulpajevs, Rihards Millers, Kalvis Kalniņš, Dainis Skutelis u.c.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti