Kultūras rondo

Kultūras Rondo: Mākslas akadēmija svin simtgadi; latviešu mākslinieki Penzas mākslas skolā

Kultūras rondo

Izstāde "Samaltie" - četru mākslinieku redzējums par Emīla Meldera daiļrades šķautnēm

Latvijas Nacionālā bibliotēka aicina uz simtgades svinībām "Pastāvēs, kas draudzēsies!"

LNB simtgades svinībās aicina uz vairāk nekā 100 dažādiem pasākumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Pastāvēs, kas draudzēsies! – savā simtgadē aicina Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB), radot apmeklētājiem īpašus svētkus. 31.augustā no plkst.10 līdz 20.30 ar daudzveidīgu pasākumu programmu, kas ietver vairāk nekā 100 pasākumus, notiks Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) simtgades svinības.

"Bieži, sastopot lielas jubilejas, ir parasts skatīties pagātnē, sazīmēt vērtīgākos pieturas punktus. Mēs šajos svētkos domājām, ka vairāk jārunā par to, ko darām tagad," Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" skaidro LNB pārstāvis Augusts Zilberts.

"Uzaicinājām ap simts bibliotēkas sadarbības partnerus, ar kuriem esam veiksmīgi sadarbojušies tieši pēdējos gados tieši Gaismas pils ēkas kontekstā. Viņi ir tik dažādi un tik daudzveidīgi, ka ar savām aktivitātēm pauž bibliotēkas daudzveidību. Tas redzams šajā programmā," turpina Zilberts.

Jubilejas pasākumā paredzētas diskusijas, radošās darbnīcas, izstādes, spēles, koncerti, filmu seansi un citas aktivitātes.

"Esam izveidojuši tematisko ceļus, pa kuriem cilvēki var doties šajā dienā, tie kopumā ir astoņi – ir diskusijas un lekcijas, spēles, ir kultūras ceļš, ir radošo darbnīcu ceļš, ir zinātkāro ceļš, izstādes, ekskursijas un pupuķa ieteikumi.

Viņš izceļ no visa kopuma to, kam īpaši vajadzētu pievērst uzmanību," norāda Anete Jansone no LNB.

Jansone bilst, ka dažādās tematiskās ekskursijas būs piemērotas plašam apmeklētāju lokam, būs arī iespēja doties uz tehniskajām telpām, kur parasti apmeklētājus ikdienā neielaiž. Tāpat būs vairāki pasākumi ģimenēm ar bērniem, viens no tiem – Bērnu literatūras centra lasītavas atklāšana, kurā piedalīsies grāmatas „Skolotājs Jāps var visu” autors Žaks Frīns.

Par bibliotēkas jubilejas gada vēstnesi izraudzīts pupuķis. Pirmo reizi šis putns bijis redzams uz pagājušā gada LNB Ziemassvētku apsveikumiem.

"Kāda senā izdevumā atradās šis zīmējums, kas šķita neparasts Ziemassvētkiem, bet ļoti krāšņs attēls un putns. Sākumā izmantojām Ziemassvētkos, pēc tam, domājot par simtgadi, palikām pie pupuķa," atzīst Zilberts.

Pupuķim būs veltīta īpaša lekcija LNB simtgades svinību laikā.

Ar plašo un dažādo pasākumu programmu vēlams iepazīsties vai nu pārlapojot LNB simtgades īpašo avīzi, vai LNB mājas lapā, bet darbosies arī informācijas centrs.

"Vēlams iepazīties ar programmu, un ceļi ir veidoti tā, lai tie aptvertu dažādas intereses. Nevajag nobīties no daudzuma un nākt kā balta lapa," atzīst LNB pārstāve Ieva Gundare.

Šajā dienā bibliotēkā būs arī visi tās darbinieki, kas palīdzes visiem atnākušajiem orientēties tematiskajos ceļos un pasākuma programmā kopumā. Visu dienu varēs satikt arī LNB direktoru Andri Vilku, viņam būs "izbraukuma kabinets" oranžērijas telpā.

Svētku dienā paredzētas aktivitātes arī ārpus LNB ēkas.

"Ārā skeitbordists Madars Apse rūpēsies par aktīvāku piesitienu, būs atvedis savus draugus skeiterus, būs konkursi, paraugdemonstrējumi," norāda Zilberts.

Apmeklētājus LNB gaidīs jau no plkst.10, bet dienu ievadīs fonda "Viegli" koncerts "Imants Ziedonis: Gribas viegli" plkst.10.30 Ziedoņa zālē, savukārt dienas beigās, plkst.19, būs koncerts "Latviešu kamermūzika un džeza improvizācijas". Piedalīsies spilgtākie džeza un akadēmiskās mūzikas pārstāvji. Šo koncertu tiešraidē varēs klausīties arī Latvijas Radio 3 - Klasika.

LNB simtgades notikumiem līdzi sekos arī Latvijas Radio 1 raidījums "Kultūras Rondo" tiešraidē no plkst.11 līdz 12.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti